Ειδησεογραφικό site

«Δεν οικειοποιηθήκαμε τα δάνεια που λάβαμε από το ΤΤ», είπε στον Ανακριτή το ζεύγος Γριβέα – Την Δευτέρα η απολογία

59

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο νωρίτερα οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη.

Το ζευγάρι είχε συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές για την υπόθεση του ΤΤ και είχε αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, ενώ τον Ιούλιο είχε ξεκινήσει η δίκη για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Αναστασία Βάτσικα παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές η Σκότλαντ Γιαρντ το απόγευμα της Τετάρτης.
Μέσω του συνηγόρου τους Γιώργου Καψή ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα έδωσαν το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσουν.

Όπως τόνισε ο κ. Καψής το ζεύγος θα αρνηθεί τις κατηγορίες και θα υποστηρίξει ότι τα δάνεια ύψους 17 εκατ. ευρώ που έλαβαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διατέθηκαν για τους σκοπούς και δεν κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμού του ζευγαριού.
Θα προσκομίσουν μάλιστα, σύμφωνα με το συνήγορό τους, και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και θα τονίσουν ότι είναι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης δεδομένου ότι οι ίδιοι παραιτήθηκαν από τη δίκη τους στο Εφτειο στην Αγγλία προκειμένου να έρθουν άμεσα στην Ελλάδα για να καταθέσουν στον ανακριτή.

Όπως είναι γνωστό, το ζεύγος Γριβέα το ζεύγος Γριβέα, έφθασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας χθες βράδυ από το Λονδίνο και μετήχθη στον Εισαγγελέα Εφετών αρμόδιο για υποθέσεις Εκδόσεων.

Σε βάρος του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όταν εκτελέστηκαν τα εντάλματα  σύλληψης οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη που χειρίζεται την υπόθεση των επίμαχων χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται να έχουν λάβει δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ. επί προεδρίας του κατηγορούμενου Αγγελου  Φιλιππίδη, χωρίς να εξασφαλίζεται η τράπεζα, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα έλαβαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών, που είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου.

Όπως τονίζει η Εισαγγελέας, τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.

Επιπλέον όπως καταλογίζεται από την Εισαγγελέα, το Τ.Τ. συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το Τ.Τ. ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010.

Κατά την Εισαγγελέα, τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια,  φαίνεται να διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.