Ειδησεογραφικό site

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

57

Οι Βρυξέλλες έγιναν για ακόμη μια φορά το «θέατρο» της διαπραγμάτευσης, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Αγνκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η τριμερής ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ, νωρίτερα η καγκελάριος είχε μια δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το κρίσιμο ραντεβού κράτησε περίπου δύο ώρες, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι (εκτός από τις προτάσεις των δύο πλευρών) έχει πέσει η το ελληνικό σχέδιο για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Η ελληνική πλευρά και οι δανειστές φαίνεται να συμφωνούν στον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για το 2015.

Τη διάθεση της γερμανικής πλευράς έδειξε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος, επισημαίνοντας ότι η βούλησή της είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε «φυσικά», όταν ρωτήθηκε αν θα δει τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες για την Ελλάδα, τόνισε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, αλλά κάθε μέρα μετράει».

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να μην χάσουμε περαιτέρω χρόνο και να μην παρασυρθούμε σε σκέψεις για μη παραγωγικές λύσεις για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Προσερχόμενος στις διεργασίες της Συνόδου CELAC, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρέπει «να εργασθούμε, να κάνουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Τι δείχνει η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρεται σε non paper της ελληνικής κυβέρνησης. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο» προστίθεται και επί της ουσίας ανακοινώνεται ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ.

Μάλιστα η επισήμανση της ελληνικής πλευράς ότι οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ θα συναντηθούν και αύριο αποτυπώνει την προσπάθεια εντατικοποίησης των συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των θέσεων στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι δανειστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζουν πως η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ ήταν «εποικοδομητική και φιλική». Συμπληρώνουν δε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τι έλεγαν νωρίτερα από το Μαξίμου

Ανοιχτό άφηνε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Προσέθετε επίσης: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Πάντως, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες επέμεναν από το μεσημέρι ότι η τριμερής θα γίνει απόψε, μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Η τριμερής συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.