Ειδησεογραφικό site

Στον «αέρα» ανακεφαλαιοποίηση και δόση 2 δισ. – Τελεσίγραφο 5 ημερών από το Eurogroup

58

Eurogroup

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε επιβεβαιώνοντας όσα είχαν σχεδόν προαναγγελθεί: Οτι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ.για τις τράπεζες.

Το μήνυμα ήταν σαφές: Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν πρόκειται να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές πως η Αθήνα έχει 5 ημέρες καιρό να συμμορφωθεί, σε διαφορετική περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στον αέρα.

Πλέον οι ελπίδες εστιάζονται στα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται και ό,τι έχει συμφωνήσει, εκπληρώνοντας όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Εφόσον όλα πάνε καλά, τα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από ΔΝΤ και φυσικά από τον ESM διαπιστώνοντας ότι έχε επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος, αλλά απαιτείται και πολλή δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «καλά νέα για όλους μας» σημειώνοντας ότι το Eurogroup έλαβε υπόψιν του το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά και τα αποτελέσματα των stress tests. Τόνισε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός ότι το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο, συμπληρώνοντας ότι «όλα όμως γίνονται με ήπιο τρόπο».

Οπως ανακοίνωσε, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκκρεμοτήτων ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια κάποια ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό». Προειδοποίησε ότι πρέπει όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι «όλα αυτά είναι σημαντικά για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση». Πρόσθεσε πάντως πως ήδη 10 δισ. ευρώ υπάρχουν «σε ξεχωριστό λογαριασμό για όποτε χρειαστούν».

Οπως είπε τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία καθώς «ούτως ή άλλως το EuroWorkingroup θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο και θα αξιολογήσει τις εκθέσεις των θεσμικών οργάνων». Τότε, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, «θα είμαστε πιο ξεκάθαροι για την εικόνα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στον ESM, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν εικόνα για τη χρήση των 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε επίσης με νόημα ότι «έχουμε δεσμευθεί όλοι να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα την διαδικασία

Οι δύο όροι του Eurogroup είναι να υπάρξει λύση στην διακυβέρνηση των τραπεζών και η λύση ως προς τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της Ελλάδος, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που χαιρέτισε μέσω twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μοσκοβισί: Υπάρχει σημαντική πρόοδος

Για σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μίλησε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας πως «τo μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ολοκληρωθεί» και πως το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εφαρμοστεί.

«Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε και κάλεσε όλες τις πλευρές να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

«Υπάρχουν ακόμη θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί. Στα βασικά εντάσσονται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε, τονίζοντας πως «εργαζόμαστε νύχτα και μέρα για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία» αλλά και σημειώνοντας ότι η συνεργασία Αθήνας – Βρυξελλών «είναι ιδιαίτερα καλή».

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. των τραπεζών

Λιτός και απόλυτα περιεκτικός ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος περιορίστηκε σε μία μόνο δήλωση και δεν παρέμεινε στη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κατόπιν θα δοθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests ήταν λιγότερο αρνητικά απ’ ότι προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του ESM

Ανακοίνωση Eurogroup: Ολοκληρώστε τα μέτρα για τις τράπεζες, για να γίνει εκταμίευση

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

Η ανακοίνωση στα ελληνικά

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα »ξεκλειδώσει» την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Η ανακοίνωση στα αγγλικά

The institutions and the Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos briefed the Eurogroup on the way forward for implementing Greece’s European Stability Mechanism (ESM) programme, which had been agreed last August. The Eurogroup also discussed the results of the comprehensive assessment of the four major Greek banks, carried out by the Single Supervisory Mechanism.

The Eurogroup called on the Greek authorities to finalise the financial sector measures, as well as the legislation agreed under the first set of milestones, in the course of the week. This would unlock the disbursement of €2 billion by the ESM and a transfer of the funds needed for the recapitalisation of the Greek banking sector. Up to €10 billion are earmarked for this purpose under the programme.

The €10 billion amount was previously released to an ESM segregated account, and can only be transferred to the Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) once the agreed conditions are met. The Eurogroup mandated the Eurogroup Working Group (EWG) to evaluate the implementation of the above-mentioned measures no later than at the beginning of the week.

Τα σχόλια είναι κλειστά.