Ειδησεογραφικό site

Ο Πανούσης κατέθεσε όλα τα στοιχεία και τα ονόματα – «Ο Τσίπρας με έβγαλε από την κυβέρνηση για να με προστατεύσει γιατί ήξερε», τονίζει

59

Περίπου 15 λεπτά παρέμεινε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης με τον δικηγόρο του και πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Βαγγέλη Αλεξανδρή. στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη το πρωί της Δευτέρας. Κατά το διάστημα αυτό την ενημέρωσε για την υπόθεση που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα, ενώ κατέθεσε στοιχεία που κάνουν αναφορά σε πρόσωπα πολιτικά και μη, είτε αυτά τον απείλησαν είτε γνώριζαν για τις απειλές, όπως επίσης κατέθεσε και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Εξερχόμενος, ο κύριος Πανούσης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το σύνολο των στοιχείων το κατέθεσα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η άποψή μου είναι ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αυτό όμως θα το δει η Δικαιοσύνη. Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του, έτσι είναι η ώρα της Δικαιοσύνης». Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν κατέθεσε ονόματα, η απάντηση του πρώην υπουργού ήταν θετική.

Ο κύριος Πανούσης πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου λίγο πριν τις 11 το πρωί, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.

Η επίσκεψη του τέως υπουργού στην κυρία Κουτζαμάνη αναμένεται να προκαλέσει νέες πολιτικές αναταράξεις καθώς ο κ. Πανούσης υπέβαλε όλα τα στοιχεία που αφορούν στην πολύκροτη υπόθεση με τις καταγγελίες περί πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης.

Το γεγονός ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί με στοιχεία η ΕΥΠ και ο διοικητής της, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για απλές καταγγελίες αλλά για στοιχεία με ονόματα και αποδείξεις  που θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό.

Το τι ακριβώς περιέχει ο φάκελος που ο κ. Πανούσης κατέθεσε στην εισαγγελέα αρνείται ο ίδιος να το αποκαλύψει και το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.  Άλλωστε  όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ , ο ίδιος γνωρίζει τα ονόματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν τη ζωή του,  χθες συμπλήρωσε πως ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος εδώ και τέσσερις μήνες για τις συγκεκριμένες καταγγελίες όπως επίσης και ο  διοικητής της ΕΥΠ κ. Γιάννης Ρουμπάτης ο οποίος έχει  εγγράφως όλα τα στοιχεία.

Αξίζει να τονισθεί πως τον κ. Πανούση ενόχλησε τόσο το γεγονός ότι κανείς από τα κυβερνητικά στελέχη (την Κυριακή μίλησε μόνο με το διάδοχο του στο υπουργείο κ. Νίκο Τόσκα) δεν επικοινώνησε μαζί του, όπως επίσης το ότι το μέγαρο Μαξίμου άργησε 24 ώρες να αντιδράσει σε όλα όσα συγκλονιστικά αποκάλυψε στη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ. Για το λόγο αυτό, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και με νέες δηλώσεις του (Βήμα FM) διευκρίνισε ότι αυτοί που τον απειλούν δεν είναι ούτε υπουργοί, ούτε βουλευτές αλλά στελέχη που βρίσκονται ακόμα στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τόσκας, στη συνομιλία που είχε με τον προκάτοχο του,  επεσήμανε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για αυτή την υπόθεση  παρόλο που ο κ. Πανούσης υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τόσο τον διοικητή της ΕΥΠ όσο και τον κ. Τσίπρα. Ουσιαστικά πλέον μιλάμε για έναν πόλεμό μεταξύ Μαξίμου και πρώην υπουργού με τον κ. Πανούση να πετάει το γάντι στον κ. Αλέξη Τσίπρα, να μεταβαίνει σήμερα στην εισαγγελέα για να παραδώσει το φάκελο, επισημαίνοντας μάλιστα πως «χαίρομαι που ο πρωθυπουργός θέλει να δει στις εφημερίδες τα ονόματα των εμπλεκομένων τα οποία ασφαλώς θα διαρρεύσουν όχι με δική μου ευθύνη. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα και αυτό ήθελα να αποφύγω εκτός αν τον κ. Τσίπρα τον βολεύει η εκκαθάριση του τοπίου».

Ο κ. Πανούσης σε συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφους έλεγε χθές ότι ακόμη και τώρα, δύο και πλέον μήνες μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο, κάποιοι συνεχίζουν να τον στοχοποιούν με αναρτήσεις στο indymedia . Όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την υπόθεση καθώς δεν έχει πάρει καμία απάντηση για τις καταγγελίες περί απειλής της ζωής του από πολιτικούς οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «έχουν σχέση με τρομοκράτες».

Σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί η εισαγγελέας για τις καταγγελίες

Από την βαρύτητα των στοιχείων που θα καταθέσει ο κ. Πανούσης περί απειλών κατά της ζωής του, κ.λπ.  θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της κυρίας Κουτζαμάνη. Εάν τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο κ. Πανούσης είναι σοβαρά και  «δένουν» αδικήματα και κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων  ή  πολιτικών στελεχών, ή ακόμα συνδέουν ενάργειες με ποινικά κολάσιμες πράξεις, τότε  η κυρία Κουτζαμάνη θα αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την διενεργεί  επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα στοιχεία που θα προσκομισθούν στην κυρία Κουτζαμάνη από τον πρώην υπουργό, με την πρώτη ανάγνωση δεν έχουν την απαιτούμενη  βαρύτητα, τότε θα διαβιβαστούν είτε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών είτε  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις δικές τους ενέργειες. Δηλαδή, να εκτιμήσουν εάν θα παραγγείλουν ή όχι την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας. Το πιθανότερο είναι να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα.

Δεν αποκλείεται  στη δεύτερη αυτή περίπτωση η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εφόσον διαβιβάσει τα στοιχεία στην Εισαγγελία Εφετών ή Πρωτοδικών να παραγγείλει η ίδια και την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικός έρευνας. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια της   προκαταρκτικής έρευνας οι εισαγγελικοί λειτουργοί «προσκρούσουν» σε βουλευτές ή υπουργούς, υφυπουργούς, κ.λπ. πολιτικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αμέσως η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στην Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, οι εισαγγελείς θα  συνεχίσουν την προκαταρτική έρευνα μόνο ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα.

 

“Ο Τσίπρας με έβγαλε από την κυβέρνηση για να με προστατεύσει γιατί ήξερε” δηλώνει ο Πανούσης

 

 

Περίπου μισή ώρα έμεινε στο γραφείο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε δήλωσή του εξερχόμενος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ακολουθεί την προτροπή του πρωθυπουργού να αποτανθεί στη Δικαιοσύνη για να λύσει τα θέματα που ο ίδιος έχει καταγγείλει. «Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε δυο φορές, μια που με έβαλε στη κυβέρνηση και μια που με έβγαλε για να με προστατέψει», τόνισε ο κύριος Πανούσης επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την θέση του ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τις βαριές καταγγελίες του για πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε να απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη για να τα λύσει.

«Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό. Πρέπει να αποφευχθεί η συγκάλυψη. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ή κρίση των προσώπων αυτών αυτή τη περίοδο θα ήταν άστοχη. Υπάρχουν ονόματα, είναι γνωστά τα στοιχεία, τα γνωρίζουν», δήλωσε ο κύριος Πανούσης.

Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση. Σας κάλυψε;
Απάντηση: Εγώ δεν ανήκω στην κυβέρνηση, σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Μια που με έβαλε στη κυβέρνηση και μια που με έβγαλε για να με προστατέψει.

Ο κύριος Πανούσης κατέθεσε στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου στοιχεία για κύκλωμα που δρα στο Λιμενικό και πιθανώς στην αστυνομία και εκμεταλλεύεται μετανάστες. «Επισκέφθηκα την εισαγγελέα διαφθοράς η οποία μου ζήτησε να προσθέσω στοιχεία σε έρευνα που διενεργεί για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες σε Λιμενικό και ενδεχομένως Αστυνομία. Έδωσα στοιχεία και νομίζω ότι διαφωτίστηκε αυτή η πτυχή της υπόθεσης. Αναμένεται η τελική κρίση της εισαγγελίας. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα», είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.