Ειδησεογραφικό site

Στοιχεία ΣΟΚ-Πάνω 33,000 μετανάστες στη Μυτιλήνη μόνο τον Αύγουστο!

35

Περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφθάσει τον Αύγουστο στην Μυτιλήνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πραγματοποιώντας μία αποτίμηση της κατάστασης στο νησί, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις, προσωπικό και διαχείριση.

Ειδικότερα, παρατηρεί ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρισμένων τουαλετών, έλλειψη σεντονιών και κουβερτών, βρόμικων και παλιών στρωμάτων και σπασμένων κρεβατιών.

«Οι αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης – 11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες.

Από τις αρχές του 2015, έχουν καταφθάσει πάνω από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες – αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διέλθει τα ελληνικά σύνορα  εντός του 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.

Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.