Ειδησεογραφικό site

Στις 15 Μαΐου το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

43

Στις 15 Μαΐου θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπως αποφασίστηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιπλέον των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, της γραμματείας της δημοκρατικής παράταξης και των στελεχών που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση – ενόψει της εκλογής των συνέδρων – μέχρι 30.4.2015. Στη συνέχεια να διασφαλισθεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το συνέδριο να είναι ιδεολογικού, αξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συνεδριακή διαδικασία το στίγμα της μελλοντικής πορείας του χώρου σε αναφορά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Όπως  επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο τοποθετήθηκε στις 15 Μαΐου,  ώστε στο μεταξύ να έχει αποσαφηνισθεί το τοπίο σε σχέση με την πορεία της χώρας, αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα καθιστούν ευκολότερη την επαφή του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη κοινή γνώμη και ειδικότερα με τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση της κ. Φώφης Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, όταν υποστήριξε τη θέση της να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει στη συνέχει το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Η κ. Γεννηματά εκφράζει «σαφή και αμιγώς πολιτική διαφωνία», συνοψίζοντας τη θέση της στο ότι «το συνέδριο που διοργανώνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά από τον απερχόμενο πρόεδρο δεν οδηγεί σε ανασύνταξη της παράταξης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαφωνία της κ. Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι  απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του.

«Αναφορά απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πολιτικό συμβούλιο μετά τη λήξη της συνεδρίασής του. Μάλιστα σε αυτό τονίζεται ότι «στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.