Ειδησεογραφικό site

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός για την Σύνοδο Κορυφής

36

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στον απόηχο της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της οποία θεωρήθηκε κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης.
Οι ελληνικές εξελίξεις είναι στο μικροσκόπιο των ευρωπαικών κυβερνήσεων καθώς από την έκβαση των ψηφοφορίων θα καθοριστεί αν στην χώρα θα γίνουν πρόωρες εκλογές που με την σειρά του επηρεάζει τις συζητήσεις που συνεχίζονται αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με την Τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο τετ α τετ ο πρωθυπουργός θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής όπως και της Συνόδου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος συναντήσεις και συζητήσεις με ομολόγους του και με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στήριξη από την ΕΕ αν και το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί στις επίσημες εργασίες της Συνόδου. Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ΕΕ θα επαναλάβει τις θετικές κρίσεις για την δημοσιονομική προσαρμογή και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Αναμένει ακόμη μία αναφορά ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρξει για την Ελλάδα αφενός πιστωτική γραμμή στήριξης και αφετέρου θα ανοίξει ο δρόος ώστε την Άνοιξη να υπάρξει και έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμη μία δήλωση ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένο όποια κι αν είναι η κυβέρνηση και ότι προσπάθεια αθέτησης δεσμεύσεων θα σημάνει και διακοπή της χρηματοδότησης. Εν ολίγοις περιμένει στήριξη που θα της επιτρέψει είτε να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής είτε αν δεν τελεσφορήσει να του δώσει πλεονέκτημα στην εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα που θα επικρατήσει στην Σύνοδο Κορυφής θα δείξει και τον τρόπο με τον οποίο αρχηγοί κρατών και ηγεσία της ΕΕ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.