Ειδησεογραφικό site

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

40

Του Αβέρκιου Λουδάρου*

Ο πρωθυπουργός της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας βιαζόταν να κλείσει τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής της τρόικας στις Βρυξέλλες. Η λύση στο πρόβλημα, που ταλάνιζε τη χώρα και τους πολίτες της κοντά μια δεκαετία, μπορούσε να περιμένει. Αυτό που δεν μπορούσε να περιμένει ήταν το ραντεβού με την ιστορία, η πανηγυρική επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ, τα εγκαίνια της «νέας» ΕΡΤ, που κάποτε κανείς δεν παρακολουθούσε και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να μην παρακολουθεί.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην ιστορικότητα των στιγμών και κυρίως μπροστά στο ότι αφενός για τη φροντίδα του κήπου του ιστορικού μεγάρου χρειάζονται δεκάδες κηπουροί και αφετέρου για να εκπέμπουν τα προγράμματα της ΕΡΤ απαιτείται η προσφορά εκατοντάδων εργαζομένων (περισσότερων από τους μεγάλους επικοινωνιακούς φορείς ισχυρών κρατών) που θα σιτίζονται από τον άδειο κρατικό κορβανά.

Από το ιστορικό αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον προαύλιο χώρου του ραδιομεγάρου, όπου όμως δεν μπορούσε να απολαύσει τη μυρωδιά του φρεσκοκουρεμένου γκαζόν και να εκτιμήσει την προσφορά των κηπουρών στον καλλωπισμό του χώρου, γιατί κυριαρχούσε η τσίκνα από τις καντίνες. Μπορούσε όμως να απολαύσει ιστορικές στιγμές ιστορικού θριάμβου. Το πανηγύρι βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν μπορούσε εκείνος ο πρωτομάστορας να λείπει. Άλλωστε, από νωρίς το πρωί είχαν παρελάσει οι υπουργοί και η αυτού εξοχότητα, η Πρόεδρος της Βουλής. Έπρεπε να δώσει κι εκείνος το στίγμα του με τη φυσική του παρουσία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε κοντά στο μικρόφωνο χαμογελαστός. Έμοιαζε να έχει ξεχάσει τις σκοτούρες και τα βάσανα των Βρυξελλών. Πίσω του διακρινόταν ο πάντα άνετος και με σπορ ρούχα ενδεδυμένος υπουργός των Οικονομικών με το ναρκισσισμό του να διαχέεται στον χώρο. Και εκείνου τα καθήκοντα στην επίλυση των γρίφων της οικονομίας μπορούσαν να περιμένουν. Δεν θα άφηνε το πανηγύρι να τρέχει στον γάμο.

Εκφράζοντας το πνεύμα των στιγμών, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα και μάλιστα δις για όλους όσοι δεν το κατάλαβαν: «Η ΕΡΤ είναι συνυφασμένη με την ελληνική ιστορία». Όπως όλα σε αυτήν τη χώρα, έτσι και η ΕΡΤ είναι συνυφασμένη με την ελληνική ιστορία. Και μπορούν σήμερα να το λένε ακόμη και όσοι στο παρελθόν χλεύαζαν τα προγράμματά της, κατηγορούσαν τους προηγούμενους για καθεστώς αναξιοκρατίας και κομματισμού.

Το ότι οι πληροφορίες πως πρώτη η ιστορική ΕΡΤ μετέδωσε την είδηση για την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου έχουν προ πολλού διαψευστεί, δείχνει ότι γίναμε ωτακουστές άλλης μίας πομπώδους δήλωσης, άλλης μίας μεγαλοστομίας που «περνάει στο ντούκου», γιατί είμαστε εθισμένοι στις ανέξοδες μεγαλοστομίες, ειδικά περί της ιστορικότητας οποιουδήποτε συμβάντος στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

*Ο Αβέρκιος Λουδάρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «άκου νεοέλληνα-οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.