Ειδησεογραφικό site

Στη φυλακή πρώην δήμαρχος για υπεξαίρεση χρημάτων -Είχαν δοθεί για τα 21 θύματα στα Τέμπη

28

Στη φυλακή οδηγείται πρώην δήμαρχος της Ημαθίας, που καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 18 ετών για υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου, μεταξύ αυτών και χρήματα από χορηγία του ΟΠΑΠ, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Πρόκειται για τον Ελευθέριο Βαλαβάνη, που διετέλεσε δήμαρχος από το 2003 έως το 2006 στον άλλοτε δήμο Αποστόλου Παύλου. Μαζί του καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας του ίδιου δήμου -κατά το παραπάνω διάστημα- στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Σε αντίθεση όμως με τον πρώην δήμαρχο, ο ταμίας αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του εφετείου.

Οι δύο άνδρες, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος ΟΤΑ, κατηγορούνταν ότι άφησαν «τρύπα» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται, έπειτα από καταγγελία του δημάρχου που διαδέχθηκε τον Ελευθέριο Βαλαβάνη για τη διαχείριση του τελευταίου. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009, από τον οποίο διαπιστώθηκαν σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης.

Ανάμεσα στα χρήματα που χάθηκαν περιλαμβάνεται επιχορήγηση που έλαβε ο δήμος Αποστόλου Παύλου από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα των μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί για τη βελτίωση αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα Ημαθίας (100.000 ευρώ) και την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στο Μακροχώρι (300.000 ευρώ). Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές, το δεύτερο έργο δεν έγινε ποτέ και το ποσό δεν βρέθηκε στα δημοτικά ταμεία, ενώ τα χρήματα για το πρώτο δεν δόθηκαν στον εργολήπτη. Εξάλλου, «φτερά» από τα δημοτικά ταμεία, έκαναν -κατά τους ελεγκτές – χρήματα από τον δημοτικό παιδικό σταθμό κι από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Στην απολογία του, ο κ. Βαλαβάνης αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούσαν μισθοδοσίες υπαλλήλων και πληρωμές εργολάβων. «Δεν υπεξαίρεσα ούτε ένα ευρώ» είπε, ενώ έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» και «κοινωνική στοχοποίηση» την οποία βιώνει.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός ταμίας παραδέχθηκε ότι δεν είχε τις στοιχειώδεις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον τότε δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, αίτημα όμως που ουδέποτε έγινε δεκτό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.