Ειδησεογραφικό site

Στη Μόσχα Ολάντ και Μέρκελ με ελπίδες για λύση στην ουκρανική κρίση

66

Με ελπίδες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την αναζωπυρωμένη κρίση στην ανατολική Ουκρανία μεταβαίνουν σήμερα στη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να παρουσιάσουν στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ειρηνευτικό σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα, το οποίο ήδη έχει λάβει τις ευλογίες από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ προχωρά στην ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική με μία αναδιάταξη δυνάμεων που θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο. Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής.

Κύριος στόχος του ειρηνευτικού σχεδίου Γαλλίας – Γερμανίας είναι η αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Ουκρανίας έχει εκτραχυνθεί τις τελευταίες μέρες  με τους φιλορώσους αντάρτες να «παίρνουν κεφάλι».

Μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο, Μέρκελ και Ολάντ αποφάσισαν να ηγηθούν μίας ειρηνευτικής προσπάθειας δίχως όμως να έχουν ενημερώσει γι’ αυτά τα σχέδια την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον. Αν και το περιεχόμενο του σχεδίου παραμένει άγνωστο, ο ισχυρός άνδρας της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, έσπευσε να επισημάνει πως η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «δίνει ελπίδες για μία μια εκεχειρία».

Ολάντ και Μέρκελ αποχώρησαν, χθες, από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο χωρίς να προβούν σε κάποια δήλωση, όμως νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει πως το σχέδιο βασίζεται στην «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας που θα μπορούσε να είναι «αποδεκτή από όλους».

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η διπλωματία «δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον». Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, ανέφερε στο Twitter πως κατά τις συνομιλίες στο Κίεβο συζητήθηκαν «βήματα» που θα επιτρέψουν εκ νέου την εφαρμογή της – καταπατημένης πλέον – εκεχειρίας του Μινσκ, η οποία προέβλεπε διμερή κατάπαυση του πυρός, απόσυρση του βαρέως οπλισμού και ένα βαθμό πολιτικής αυτονομίας στις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες. Στο μεταξύ, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το ειρηνευτικό σχέδιο περιέχει και προτάσεις της Μόσχας. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έρχεται εν μέσω εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου τις τελευταίες ημέρες οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν κερδίσει έδαφος, ανακοινώνοντας μάλιστα πως σχεδιάζουν επιστράτευση για τη σύσταση δύναμης 100.000 ανδρών μεταξύ Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.