Ειδησεογραφικό site

Στη μάχη του ντιμπέιτ οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – Αμυντικός «μονομάχος» ο Τσίπρας – Επιθετικός ο Μεϊμαράκης

40

Δυόμισι ώρες κράτησε το κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο στούντιο της ΕΡΤ.

Η μάχη των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχε πολλές στιγμές έντασης, σφοδρές αλληλοκατηγορίες αλλά και χαμόγελα, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να επιδιώκουν να πείσουν κατά μείζονα λόγο τους αναποφάσιστους, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Εμφανώς πιο προετοιμασμένοι, σε μια διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς διαδικασίας, με απ’ ευθείας αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Ο καθένας στόχευσε στο κοινό του και προσπάθησε να αποφύγει το μεγάλο λάθος ενώ υπήρξαν και στιγμές που «κυνήγησαν» τις εντυπώσεις με ατάκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περάσει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης» ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν πολύ πιο επιθετικός, κερδίζοντας στα σημεία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χημεία Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Ολοι ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι «κέρδισε» ο πολιτικός πολιτισμός, αφού υπήρξε ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Ολγα Τρέμη στο Mega, τόσο ο Ευ. Μεϊμαράκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, με μια φωνή έδειξαν μετά το τέλος του ντιμπέιτ να ενθουσιάστηκαν: «Αυτό ήταν καλύτερο» αναφώνησαν, όταν έκλεισαν τα μικρόφωνα και έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι ήταν πιο ζωντανή διαδικασία από το προηγούμενο ντιμπέιτ που το αποκάλεσε «στημένους μονολόγους».

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «ωραίο διάλογο» ωστόσο εξέφρασε έντονα παράπονα για την διοίκηση της ΕΡΤ λέγοντας πως «αν συμπεριφερόταν σωστά θα είχαμε καλύτερο ντιμπέιτ».

Είναι ενδεικτικό ότι και τα δύο επιτελεία – ανεξάρτητα από τις επιμέρους αποτιμήσεις – θεωρούν ότι το ντιμπέιτ ήταν πιο ζωντανό ήταν επειδή υπάρχει η προσωπική «χημεία» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα ΝΔ

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «το debate έδωσε την εικόνα: Aποκάλυψε την NΔ που ήθελε να κρύβει και πρόγραμμα και δεσμεύσεις και πεπραγμένα».

Οπως υποστήριζαν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα «ο Mεϊμαράκης ήταν ο τυπικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού» ενώ αντιθέτως «ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος». Ενώ επεσήμαιναν ότι «οι θέσεις που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποσταθεροποιήσουν συμφωνία και προοπτικές»


ΝΔ: Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:

«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.

Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.

Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

Πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 21:07 και ολοκληρώθηκε στις 23:42 με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο της ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογράφοι που έθεσαν τις ερωτήσεις ήταν οι: Ολγα Τρέμη (Mega), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Ολγα Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε).

Διαπλοκή

Η πρώτη (αναμενόμενη) κόντρα ήρθε για το θέμα της διαπλοκής.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον κ.Μεϊμαράκη για την κουβέντα του για τον κ.Τσίπρα ότι δεν έχει κολλήσει ποτέ ένσημα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να λέει ότι δεν ρίχνει το επίπεδο και το θέμα είναι να υπάρξει κυβέρνηση στην χώρα.

Εκείνη την ώρα ο κ.Τσίπρας με κόκκινη κάρτα, πήρε τον λόγο και ρώτησε «Θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν τα κόμματα σε αυτό τον τόπο που έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζεται διαπλοκή ναι ή «όχι»»; διερωτήθηκε.

«Ο κ. Τσίπρας, από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο, έχει πάθει μετάλλαξη, έχει ρίξει χαμηλά το επίπεδο, κάτι που δεν το περίμενα. Ίσως επειδή έχει γίνει μνημονιακός τελευταία. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν που είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Πρόκειται για φτηνιάρικα κόλπα στα οποία καταφεύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές» είπε με ένταση.
«Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ.ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν. επειδή μόνο μέλημα είχατε την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου επειδή είναι συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας. Και έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για τον Φαλτσιανί που είναι έμισθος συνεργάτης των Podemos;» ήταν η πληρωμένη απάντηση του προέδρου της ΝΔ.

Σε νέα ερώτηση του Α. Σρόιτερ «για να φτιάξετε κυβέρνηση θα πάτε αγκαλιά με τη διαπλοκή, καθώς έτσι έχετε χαρακτηρίσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Το ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει».
Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν προσυπογράφει τις καταγγελίες για προσωπική εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στο ζήτημα των υποβρυχίων λέγοντας απλώς: «Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα»

Μεϊμαράκης: Είσαι νεομνημονιακός, έχεις πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από τότε που υπέγραψες το μνημόνιο

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι μοιάζετε με πολιτευτή της δεκαετίας του 70’. Τι καινούριο θα μας φέρετε ως πρωθυπουργός;», ήταν η ερώτηση του κ. Σρόιτερ.
«Ας μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής εκείνοι που δε έφεραν τα τελευταία χρόνια ούτε ένα νομοθέτημα για την διαπλοκή», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την διαπλοκή για να προσθέσει:

«Δεν με ενδιαφέρει τι έχει κάνει ο κ. Τσίπρας και αν έχει κολλήσει ένσημα, εγώ είμαι δικηγόρος και έχω κολλήσει ένσημα».

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο».
«Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο. Είναι δυνατόν να παίζεται τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;», διερωτήθηκε.

Για επενδύσεις – Σκουριές

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές, έξω από την ΕΡΤ η Μαρία Χούκλη, ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην χώρα.
«Το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδιωξε κάθε επένδυση. «Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο αποψινό ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά τη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής του α’ γύρου της διαδικασίας.

Συνεχίζοντας να απαντά στην ίδια ερώτηση -για το εάν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμία και χρειάζεται τα δύο αυτά κόμματα- είπε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αυτόν τον στόχο εφικτό, για να προσθέσει ότι εντούτοις όταν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την διερευνητική εντολή εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Θα υπάρξει κυβέρνηση, τόνισε, αλλά όχι μια παρά φύση κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι αυτό στο οποίο τον καλεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση συνεργασία. Σημείωσε πως είτε θα έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση για να ξεφύγουμε από το παρελθόν ή συντηρητική.

Είπε ότι καλό θα ήταν να ερωτηθούν τα δύο κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) για τη στάση που θα κρατήσουν και εκτίμησε ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Μίλησε για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 που έλαβε τον Γενάρη.

Μεϊμαράκης: Ετσι θα κυβερνήσω

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

« Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. « Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ για διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κα Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

  • Οι απ’ ευθείας ερωτήσεις

Τσίπρας: Δεν χρειάζεται παρά φύση κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει μια μεγάλη αντίφαση όταν μιλάει για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαδικασία των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Ο τόπος δεν χρειάζεται κυβέρνηση παρά φύση. Χρειάζεται κυβέρνηση προοδευτική».

«Το παρά φύση μπορείτε να το εξηγήσετε παρακαλώ;», παρενέβη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τόσο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε δύο κόμματα και να βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση» αποκρίθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Να σας πω και κάτι άλλο. Δεν θα είναι καλό για τον τόπο. Θυμηθείτε τι έγινε στην οικουμενική. Καμία δυνατότητα συνεννόησης, υπήρξε. Ούτε και τώρα θα υπάρχει κάτι τέτοιο. Και το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι μεγάλη, μια πάρα πολύ μεγάλη κατάρα. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Ή θα είναι κυβέρνηση προοδευτική ή θα έχει κυβέρνηση συντηρητική», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μεϊμαράκης: Είστε μέσα στη διαπλοκή, είστε πρωθυπουργός του 60ευρου

Θα κρατήσουμε την άποψή μας ότι είστε ο πρωθυπουργός του 60ευρου και ο πρωθυπουργός που ανέβασε την ανεργία, ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην απευθείας ερώτηση που του έκανε ο κ. Μεϊμαράκης

«Μιλήσατε για εθνική συγκάλυψη. Σε τι να κάνουμε εθνική συγκάλυψη; Μήπως δεν έχετε καταλάβει σε τι σας καλούμε να συνεργαστούμε; Σας καλούμε να συνεργαστούμε για την εφαρμογή των όσων ψηφίσαμε. Σαφώς και θα κρατήσουμε την άποψή μας ότι είστε μέσα στη διαπλοκή, ότι είστε ο πρωθυπουργός του 60ευρου, ότι είστε ο πρωθυπουργός που ανέβασε την ανεργία. Τι νομίζετε; ότι θα πούμε τελειώσανε όλα αυτά; Δεν μου απαντήσατε γιατί είπατε ότι θέλετε να μας τελειώσετε; Δεν κατάλαβα; το 70% του ελληνικού λαού θέλετε να το τελειώσετε;», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μεϊμαράκης.

«Ποτέ δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε. Είπαμε ότι αυτή την Κυριακή θα τελειώσουμε με το παλιό. Μην διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.