Ειδησεογραφικό site

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι δικηγόροι για το ΦΠΑ

31

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι δικηγόροι για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, αλλά θα κατέλθουν και σε αποχή σε περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της προηγούμενης Κυβέρνησης το οποίο έχει απορρίψει το δικηγορικό σώμα. Αυτά αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στη Λαμία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγόρων, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις του σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που «επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών».

Το δικηγορικό σώμα απέρριψε επίσης κατηγορηματικά και άλλες επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως «η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης στο σύνολό της,  η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας».

Παράλληλα, η Ολομέλεια καταγγέλλει την Κυβέρνηση για «εμπαιγμό των δικηγόρων διότι παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης  προς την συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (γνωστού ως σχεδίου «Χαμηλοθώρη»), το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το δικηγορικό σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της Κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται  το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση (όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη.

Ακόμη, η  Ολομέλεια  αποφάσισε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την Κυβέρνηση και προωθηθούν στη Βουλή διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του  δικηγορικού σώματος, όπως εκφράσθηκαν στην Ολομέλεια των Καλαβρύτων και εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του 93% των δικηγόρων στο πανελλαδικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014,  η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας που είχε αποφασισθεί  για το προηγούμενο νομοσχέδιο».

Υπενθυμίζεται ότι η  αποχή είχε ανασταλεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Επιβολή ΦΠΑ

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας έγινε αναλυτική ενημέρωση  για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι έγινε γνωστό, ότι «η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην ασκήσει τελικά πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναλυτικά ενημερωτικά υπομνήματα με τις θέσεις  του και τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία όλων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.