Ειδησεογραφικό site

Στη γραμμή του ΔΝΤ οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για νέο κούρεμα – Το παρασκήνιο και οι συμπτώσεις

47

Σε πλήρη αρμονία ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ στο θέμα της νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Οι κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανικός παράγοντας και το «bras de fer» με το Βερολίνο.

Σε πλήρη αρμονία με τις απόψεις του ΔΝΤ κινούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Και η πολιτική αυτή υφάνθηκε σταδιακά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2013.

Έκτοτε η πολιτική «εξόδου από την κρίση» του ΣΥΡΙΖΑ «παρακολουθείται» από το ΔΝΤ, σε σημείο που στελέχη του διεθνούς Οργανισμού να θεωρούν πως «ο Αλέξης θα μπορούσε να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με όποια νέα ονομασία θέλει…»

«Ήταν από τις πιο κρύες ημέρες ζωής μου» θυμάται στέλεχος του ΔΝΤ «όταν πήγα να συναντήσω το κακομαθημένο παιδί της Ελληνικής πολιτικής ζωής». Και πράγματι τις τελευταίες ημέρες εκείνου του Ιανουαρίου θα τις θυμούνται ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς και Γιάννης Μηλιός και όχι μόνο για τον παγετό της Ουάσινγτον.

Οι συνομιλητές τους Λίπτον (το Νο2 του ΔΝΤ) και ο γνωστός μας Τόμσεν ήταν πιεστικά ακριβείς στις ερωτήσεις τους.

Σε σημείο που να οδηγούν τη συζήτηση στο «δια ταύτα» ενδεχόμενης διακυβέρνησης της χώρας «με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε ως «την καταλληλότερη λύση» τη θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να διαγραφεί μεγάλο μέρος του Ελληνικού χρέους, διαφορετικά «δεν σώζεται η χώρα».

Το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ δημοσίευσε την Τετάρτη 27/07 αποκλειστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ελληνικό χρέος, χωρίς την παρουσία της Ελληνικής κυβέρνησης, με πρόταση του ΔΝΤ για διαγραφή μεγάλου τμήματος του χρέους.

Εντελώς… τυχαία ο υπεύθυνος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης σε χθεσινές δηλώσεις του για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η χώρα «δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς να υπάρχει πολιτική που επιδιώκει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους».

Βέβαια τόσο οι πιεστικές προτάσεις του ΔΝΤ όσο και οι εναρμονισμένες αντίστοιχες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι (για την ακρίβεια: τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια) θα δεχτούν να βάλουν και πάλι οι Ευρωπαϊκοί λαοί το χέρι στην τσέπη για τους Έλληνες εταίρους τους.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.