Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους, με μήνυμα στους δανειστές: Συγκλίσεις πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές – Non paper πριν τη «μάχη» στη Βουλή

53

Να αναλάβουν την ευθύνη για τα αναγκαία βήματα προς μία κοινά αποδεκτή συμφωνία, καλεί τους δανειστές η κυβέρνηση, με νεώτερη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Σε non paper που κυκλοφόρησε το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η καταγραφή των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, σε αντίθεση με εκείνη των δανειστών που παρέκαμψε την τετράμηνη διαπραγμάτευση. Και επισημαίνει ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη, επαναλαμβάνοντας τη θέση για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης.

Η κυβερνητική ενημέρωση:

Σχετικά με το σχέδιο προτάσεων της κυβέρνησης

1. Το σχέδιο προτάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά σύνοψη του προγράμματός της, αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group. Πρόκειται για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας.

2. Η πρόταση, αντιθέτως, των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

3. Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση.

 

Το βράδυ ο Τσίπρας ενημερώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο – Η μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά και το «ναυάγιο» της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η κυβέρνηση θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις και στην πρόταση των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους βουλευτές τη σκληρή πρόταση των δανειστών, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά υφεσιακών μέτρων, όπως την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την παραμονή του ΕΝΦΙΑ, της Έκτακτης Εισφοράς αλλά και τη διατήρηση όλων των «μνημονιακών» νόμων για εργασιακά και ασφαλιστικά.

Από την άλλη πλευρά, στις προτάσεις της κυβέρνησης γίνεται λόγος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 και τα επόμενα χρόνια, τις αλλαγές σε ΦΠΑ, συντάξεις και τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις. Η Αθήνα ζητά συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Υπουργοί και βουλευτές απέρριψαν συλλήβδην όλες τις προτάσεις των δανειστών – Διάσταση απόψεων, όμως, και για την ελληνική πρόταση

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και την διαρροή των προτάσεων των δανειστών.

Οι προτάσεις προκαλούν οργή μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών και κοινή είναι η θέση ότι «δεν μπορεί να τις δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση». Αυτό άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες: «Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών. «Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αποδεχτεί τα μέτρα που προτείνονται από τους θεσμούς», δήλωσε από το βήμα της βουλής ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Υπάρχει ένα ακήρυχτος πόλεμος δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα  αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός», δήλωσε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. «Νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυτά δεν περνάνε, γιατί οδηγούν στην πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Στρατούλης. «Αν η Ευρώπη θέλει την πλήρη παράδοσή μας, δεν θα την έχει», είπε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Παράλληλα οι υπουργοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που επιμείνουν οι ευρωπαίοι εταίροι. «Αν η Ευρώπη τρελαθεί τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει, και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία», είπε επ αυτού ο κ. Δρίτσας. «Το email Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στην Βουλή», ανέφερε ο κ. Νίκος Βούτσης. Άφησε όμως και εκείνος ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με την έννοια όμως της νομιμοποίησης της όποιας συμφωνίας και όχι για ρήξη: «θα είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ικανοποίηση υπάρχει από την απόφαση να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ παρότι το είχε αποδεχθεί και προναγγείλει η κα Λαγκάρντ. Την πρόταση για καθυστέρηση των πληρωμών εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία είχε κάνει ο κ . Γιάννης Μηλιός και από διαφορετική αφετηρία και ο κ. Νίκος Φίλης.

Προσεχώς το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κόμμα
Ενώ όμως στην απόρριψη των ακραίων θέσεων των δανειστών υπάρχει ομοφωνία, δεν ισχύει το ίδιο γενικότερα. Η εσωτερική διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει από το σημείο που οι δανειστές συμφωνήσουν σε ένα λιγότερο σκληρό κείμενο που όμως πάλι θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για την πρόταση των 47 σελίδων της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοφωνία. Είναι αμφίβολο αν ακόμη και η πρόταση της κυβέρνηση περάσει από την Βουλή χωρίς απώλειες κυβερνητικών βουλευτών. Είναι ενδεικτικές οι αναρτήσεις στον ιστότοπο iskra με την Αριστερή Πλατφόρμα να παίρνει σταδιακά αποστάσεις από την ηγεσία της κυβέρνησης και να προτείνει την ρήξη με τους δανειστές καθώς θεωρεί πλέον ότι «δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός».

Βεβαίως υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη άποψη στο εσωτερικό του κόμματος και προβλέπεται σύγκρουση καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που δηλώνουν ευθαρσώς ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει το κόστος να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρωζώνης».

Το ξεκαθάρισμα θα γίνει στα όργανα του κόμματος. Μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θα οριστεί πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ομάδα βουλευτών είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί χθες η συνεδρίαση της ΚΟ.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Τσίπρα θα ζητήσει ο Σαμαράς
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ήδη έχει καλέσει τον κ. Τσίπρα σε μεγάλη εθνική συνεννόηση. Το επόμενο βήμα στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως προχωρήσει κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Βουλή θα είναι να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με διακομματική στήριξη και χωρίς τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό. Είναι μία κίνηση που θα τον βγάλει από την δύσκολη θέση να συμφωνήσει με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και την οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί ο κ. Τσίπρας. Η κάθετη αντίθεση του κ. Σαμαρά που θέλει να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επενεργεί όμως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δίνοντας επιχειρήματα στους βουλευτές της προεδρικής πλειοψηφίας έναντι των σκληρών που προκρίνουν την ρήξη

Μηνύματα σε δανειστές και εσωτερικό στέλνει απόψε ο Τσίπρας

Στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων και ενώ οι δανειστές έχουν καταθέσει μία πρόταση που είναι αδύνατο να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επιλέγει το βήμα της Βουλής για να απευθύνει μηνύματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή, καθώς τις τελευταίες ημέρες ειδικά η κυβέρνηση και ο προσωπικά ο Αλέξης Τσίρπας δέχονται ομοβροντία πυρών για την άσχημη τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού εκδηλώνεται αμέσως μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για «κατάρρευση της δήθεν  διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα κατέρρευσε», κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση» που ο ίδιος έχει προτείνει και ζήτησε να «σταματήσουν οι ανοησίες με τις εκλογές».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη η αίσθηση και η εκτίμηση ότι οι δανειστές επιχειρούν ένα διπλό χτύπημα με την προκλητική πρόταση που εμφάνισε προ διημέρου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό: Αφενός να προκαλέσουν πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης και αφετέρου – το κυριότερο – να διαμορφώσουν την εντύπωση πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πιθανόν σε συντονισμό και για λογαριασμό των κομμάτων της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τη ΝΔ του κ. Σαμαρά εάν συντάσσονται με τους δανειστές ή αν συμφωνούν με την ελληνική πρόταση. Αφού παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αυτών των μηνών, ώστε να πείσει ότι η Αθήνα έκανε ό,τι όλες τις δυνατές υποχωρήσεις για μία έντιμη, βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία και ως εκ τούτου το αδιέξοδο είναι εξαιτίας της αδιαλλαξίας των δανειστών. Δεν θα παραλείψει επίσης να επισημάνει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την άσχημη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης: τόσο για τις συμφωνίες που είχε κάνει και τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, όσο και για την κακή οικονομική κατάσταση που παρέδωσε τη χώρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από άποψη ταμειακών διαθεσίμων και ρευστότητας.

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή είναι σε κάθε περίπτωση η ευκαιρία που η αντιπολίτευση καλείται να δείξει αν θα συμβάλει στο εθνικό μέτωπο ή όχι.

Και βεβαίως στόχος του πρωθυπουργού στο εσωτερικό μέτωπο είναι να συσπειρώσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα, που μοιάζει αποσβολωμένη από τις εξελίξεις και προσπαθεί να ανασυνταχθεί, χωρίς να λείπουν οι κριτικές φωνές.

Προς το εξωτερικό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει όσα λέει το τελευταίο διήμερο. Ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί αν γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.

Όπως και να έχει, εκείνο που θα καταστήσει σαφές ο κ. Τσίπρας είναι το μήνυμα προς τους έξω, ειδικά μετά το αίτημα για συγχώνευση των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ: ότι δηλαδή θα προτιμήσει στις 30 του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις παρά το Ταμείο, εάν δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ συμφωνία.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν στην ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει κάποια έμμεση – ή και ευθεία – αναφορά για προσφυγή σε εκλογές: εάν θα ανοίγει ή θα κλείνει ένα τέτοιο θέμα, έστω και έμμεσο τρόπο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.