Ειδησεογραφικό site

Στη Βουλή αύριο η έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ – Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2014

98

Την Ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2013-2014 θα υποβάλει αύριο Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Η έκθεση αναμένεται να υπογραμμίζει πως η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και ότι μετά από μια εξαετή ύφεση το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2014. Συγκεκριμένα, θα τονίζει πως επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την έξοδο της χώρας στις αγορές, την μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ακόμη θα αναφέρει πως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλύψει μεγάλη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, καταλήγοντας σε αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Αναφορά θα γίνεται και στην ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές δεν έχει ακόμη καλύψει ολόκληρη την απώλεια. Για τις εξαγωγές θα σημειώνεται πως βελτιώθηκαν το 2013, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω, ενώ για το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών θα σημειώνεται πως έχει πλέον μηδενιστεί.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα υπογραμμίζει πως το τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται πάνω σε νέες, υγιείς βάσεις, δυνάμενο πλέον να συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση των ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, θα σημειώνεται πως οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών, στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών συμπράξεων, ώστε να ενισχυθεί ο δυναμισμός, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εταιριών στις διεθνείς αγορές και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση γενναίων κλαδικών αναδιαρθρώσεων.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.