Ειδησεογραφικό site

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες – Ο Μεϊμαράκης καλεί τους νέους ψηφοφόρους για μια «εθνική ομάδα»

37

 

Ικανοποιημένο εμφανιζόταν το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αμέσως μετά το ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο αρχηγών επέτρεψε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να υπερισχύσει του κ. Τσίπρα και να επιβεβαιώσει το προβάδισμά του τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη.

Ο κ. Μεϊμαράκης κράτησε την ισορροπία ανάμεσα στην επιθετικότητα και το σεβασμό στον πολιτικό του αντίπαλο, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις και τους χαρακτηρισμούς που έχει κάνει κατά καιρούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καλά διαβασμένος στόχευσε στα αδύνατα σημεία του κ. Τσίπρα:

– Το επτάμηνο της πρωθυπουργίας του και τη διάσταση μεταξύ των όσων υποσχόταν πριν τον Ιανουάριο και όσων έκανε στη συνέχεια.
– Τη συμφωνία που έφερε και ήταν κατώτερη από τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει.
– Την άρνησή του να μπει σε διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα ελάχιστο πρόγραμμα συνεννόησης και για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.
– Τα εσωκομμματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τελείωσαν, αλλά όπως είναι διαρθρωμένα τα ψηφοδέλτιά του, θα επαναληφθούν την επομένη των εκλογών με ενδεχόμενες αποχωρήσεις βουλευτών, όπως συνέβη και με την Αριστερή Πλατφόρμα.
– Χτύπησε επανειλημμένως και με σκληρή φρασεολογία τη «μνημονιακή μετάλλαξη του κ. Τσίπρα».

Επέμεινε στους χαρακτηρισμούς

Ο κ. Μεϊμαράκης αν και επέμεινε στους χαρακτηρισμούς του «ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψευταράκος, τακτικιστής, λέει ψέματα» καθώς επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων εντούτοις ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνένωση δυνάμεων.  Εξήγησε δε ότι «η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων είναι θέμα προγράμματος, θέλουμε μία εθνική ομάδας που θα κυβερνήσει αλλά και θα διαπραγματευθεί. Απαιτείται συνεργασία και ενα σταθερό μίνιμουμ πρόγραμμα επί τη βάση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο και για τη δημοσιονομική πολιτική».

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν πήρε αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αντίθετα είπε ότι η κατάσταση τον Ιανουάριο ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα και ότι αν δεν την είχε ρίξει ο κ. Τσίπρας με το αυτογκόλ που έβαλε, τώρα θα είχε ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση και δεν θα ερχόταν τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, είπε ότι θα αξιοποιήσει και στελέχη της, όπως και στελέχη από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Έδωσε απάντηση στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί διαπλοκής λέγοντας: «Ας μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής εκείνοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή». Ανταπέδωσε δε την επίθεση του κ. Τσίπρα: «Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από τη στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο. Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο» και ρώτησε ότι «είναι δυνατόν να παίζεται τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;».

Κριτική στο επτάμηνο Τσίπρα

Εστιάζοντας στα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα είπε: «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 είχαμε επιστροφή στην ανάπτυξη. Είσαστε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Πέστε μου μία μόνο θέση εργασίας που φέρατε, έστω μία. Ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία. Γιατί όταν ανέλαβε πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήθελε άλλη ρευστότητα; Με τον κ. Βαρουφάκη είχαν συμφωνήσει να πιέσουν τους εταίρους με το Grexit. Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες».

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ: «Εμείς έχουμε πει ότι θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και όχι ότι θα τον καταργήσουμε και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Ο κ. Τσίπρας ενώ είχε πει ότι θα τον καταργήσει, τώρα μας παίρνει και τα κλειδιά του σπιτιού».

Επανέλαβε την προσωπική επίθεση: «Ο κ. Τσίπρας έχει υποστεί μετάλλαξη, έχει γίνει νεομνημονιακός. Δεν είσαστε ωρομίσθιος πρωθυπουργός κ. πρόεδρε. Μας λέτε για τις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα. Ο λαός είπε «όχι» στο δημοψήφισμα και το κάνατε «ναι» και μετά φέρατε μνημόνιο».

Στο κλείσιμό του επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς «ψευτράκος και πονηρούλης»: «Έχετε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, υπογράψατε μνημόνιο, δεν σας ακολούθησε η κοινοβουλευτική σας ομάδα και τώρα υπάρχει ένα κείμενο των «53» που είναι πιο σκληρό από την Αριστερή Πλατφόρμα. Θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα πάμε ξανά σε εκλογές; Τα έχετε χάσει… Είσαστε μέσα στη διαπλοκή κι εσείς και το κόμμα σας, δεν ξεχνάμε τα όσα κάνατε. Είσαστε ο πρωθυπουργός που φεύγει και έχετε φέρει τα περισσότερα κακά μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Έκκληση στους νέους ψηφοφόρους

Κουβέντα για τα εξωτερικά θέματα δεν έγινε, αφού οι δύο αρχηγοί χρησιμοποίησαν το χρόνο για να συνεχίσουν τη μεταξύ τους αντιαπαράθεση για την οικονομία και λιγότερο για το θέμα αιχμής του μεταναστευτικού, πάλι όμως με αλληλοκατηγορίες.

Για το μεταναστευτικό σε ερώτηση για το αν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης o κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Στην κυρία Τασία που έλεγε αρχικά ότι οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται;» και πρόσθεσε: «Θα το εξετάσουμε το υπουργείο, αν είναι χρήσιμο και δίνει λύσεις. Το υπουργείο δεν δίνει από μόνο του λύση, αυτά είναι στο ροζ συννεφάκι της Αριστεράς».

Η αποχή δεν βοηθά είπε ο κ. Μεϊμάράκης και κάλεσε τους πολίτες ιδιαίτερα τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τη ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τον Ιανουνάριο μέχρι τώρα, οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα. Τότε παρασύρθηκαν, πείσθηκαν από τις υποσχέσεις, ωστόσο μετά τα χάσαμε όλα. Κανείς δεν αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από τον Ιανουάριο. Γι’ αυτό πρέπει τώρα όλοι να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν».

Τα σχόλια είναι κλειστά.