Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας – Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρόσα»-Aνεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο

55

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:

«Το πλοίο της, το «Μπαρμπαρόσα», βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στέλνοντας μήνυμα στη γειτονική χώρα, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική». Τονίζει ακόμη πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει πως η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη – και πρέπει να είναι στραμμένη – στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της.

Καταλήγοντας, καλεί την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρόσα»

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό οικόπεδο 9.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και από εκεί θα μεταβεί, στις 9 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, όπου θα συνέλθει η πρώτη τριμερής σύνοδος κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου, η Άγκυρα έχει «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Ένα 24ωρο αργότερα ξεκινά και η κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ σε παραπλήσια περιοχή.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.