Ειδησεογραφικό site

Στην Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 751 ευρώ κατώτατο μισθό

54

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και «ξήλωμα» όλων των σχετικών μνημονιακών ρυθμίσεων περιλαμβάνει η νέα πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί τον δεύτερο νομοθετικό βηματισμό (προηγήθηκε η πρόταση νόμου για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και «κόκκινων» δανείων) στον ρυθμό που έδωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του κειμένου, προτείνεται η «κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας» η «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων».

Οι συντάκτες της πρότασης υποστηρίζουν πως εάν ψηφιστεί «θα αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική τομή» προσθέτουν ωστόσο πως  τα περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν οριοθετούνται μόνο στην επαναφορά όσων ίσχυαν το 2009.

Για τον λόγο αυτό προαναγγέλλουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα προβλέπει:

α) μέγιστο αριθμό δέσμευσης-κάλυψης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για τη διασφάλιση ομοιογένειας των εργασιακών σχέσεων.

β) διεύρυνση του περιεχομένου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα θεσμικής και μισθολογικής φύσης ζητήματα και στις ρήτρες προσαρμογής στις ιδιαιτερότητες επαγγελμάτων, επιχειρήσεων ή γεωγραφικών περιοχών.

γ) εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ και στους ομίλους επιχειρήσεων.

δ) βελτίωση του πλαισίου συλλογικής διαπραγμάτευσης και στη δημόσια διοίκηση.
Επίσης, θα προτείνουμε τη θέσπιση θεσμών ενισχυμένης λαϊκής και εργατικής συμμετοχής, άμεσης δημοκρατίας και ουσιαστικού εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και εργατικής πολιτικής.

Στόχος είναι η επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που έχουν πλήρως απορυθμιστεί από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους, η αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και η οικοδόμηση ενός νέου εργασιακού προτύπου πλήρους, ποιοτικής, αξιοπρεπώς αμειβόμενης, ασφαλισμένης, σταθερής εργασίας, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.