Ειδησεογραφικό site

Στην αντεπίθεση η Περιστέρη: Κατηγορεί για προχειρότητα σχολιαστές που εμφανίζονται στα ΜΜΕ

48
Το ξέσπασμα της Κατερίνας Περιστέρη, θα μπορούσε να τιτλοφορείται το κείμενο της σημερινής δήλωσης που έκανε η διευθύντρια της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης για να απαντήσει σε όσους επικρίνουν τους ανασκαφείς για λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ανασκαφή.

Η κυρία Περιστέρη εξηγεί βήμα-βήμα πώς γίνεται η ανασκαφή, πώς αφαιρείται το αμμώδες χώμα, γιατί χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα κατά περίπτωση, ενώ απολογείται ακόμη και για την χρήση σκαρπέλου, όπως φάνηκε στα πλάνα του βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα κάποιοι να κατηγορήσουν τους ανασκαφείς ότι μετέρχονται μεθόδους που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες φθορές στα μοναδικά ευρήματα.

«Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί «σκαρπέλο», δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί  το δάπεδο», τονίζει η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Στη γραπτή της δήλωση, η κυρία Περιστέρη διευκρινίζει ότι εκφράζει το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, επιλέγει να κατηγορήσει για προχειρότητα και εμπάθεια όσους επικρίνουν την ανασκαφική ομάδα χαρακτηρίζοντας λάθος τον τρόπο που αφαιρείται το χώμα, αφήνοντας υπόνοιες ότι με τον τρόπο που εργάζονται τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας μπορεί να έχουν προκληθεί μικροκαταστροφές στα ευρήματα.

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας,  ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε  άλλου είδους ανασκαφή. Είναι,τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος  άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ  δεν έχει επισκεφθεί», επισημαίνει η κυρία Περιστέρη και καταλήγει: «Είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες,  στο ταφικό μνημείο».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, σχετικά με τις απόψεις, που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες  για την πορεία του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως:

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας,  ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε  άλλου είδους ανασκαφή. Είναι,τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος  άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ  δεν έχει επισκεφθεί.

Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων. Ο,τιδήποτε λέγεται  για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού. Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του.

Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί.
Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί «σκαρπέλο», δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί  το δάπεδο.
Ο χώρος ο οποίος  ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με  ανασκαφικό στρώμα.

Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες,  στο ταφικό μνημείο».

Αρχαιολόγοι καλούν γεωλόγους για την αποτύπωση του Λόφου Καστά

Μεταξύ τριών ελληνικών πανεπιστημίων διεξάγεται ο «διαγωνισμός» για το ποια ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την γεωλογική αποτύπωση του Λόφου Καστά. Πολύ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διενεργήσει το νέο «υπερηχογράφημα» του Τύμβου, αξιοποιώντας πλέον τα δεδομένα της ανασκαφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως σήμερα ως προς προηγούμενες γεωλογικές αποτυπώσεις, διότι τις θεωρούν πεπαλαιωμένες και εκτός στόχου. Τώρα πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το στοιχείο που έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, είναι η σημαντική ελάττωση του συνολικού ύψους η οποία έχει επέλθει στον τεχνητό γήλοφο Καστά. Παράλληλα με την ανασκαφική εργασία στο εσωτερικό, ο Τύμβος αποχωματώνεται εξωτερικά, έτσι ώστε το μνημείο να ανακουφιστεί από το τεράστιο βάρος που σήκωνε επί αιώνες. Χάρη σε αυτή την «ταπείνωση» της κάθετης διάστασής του, ο Λόφος πλέον προσφέρεται για αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες. Γι’ αυτό ακριβώς σήμερα καλείται η συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, στους οποίους εναποτίθενται οι προσδοκίες για την αποκάλυψη ολόκληρου του περιεχομένου στον Τύμβο της Αμφίπολης, πέρα από ό,τι έχει αποκαλυφθεί έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, κατά την επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη η οποία είχε ερευνήσει παλαιότερα το Λόφο Καστά, υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία είσοδος στο ταφικό μνημείο, μια «σήραγγα», σχεδόν κάθετη προς την σημερινή ανασκαφή (δείτε εδώ). Ο μελετητής κος Λάζαρος Πολυμενάκος, μάλιστα, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «μνημείο μέσα στο μνημείο».

Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των ερευνών μέσα στο ταφικό μνημείο, οι τελευταίες ειδήσεις είναι ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να απομακρυνθεί το θυρόφυλλο που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Ο όγκος και κυρίως το βάρος του ανάγκασε τη διεπιστημονική ομάδα να σχεδιάσει έναν ολόκληρο μηχανισμό με τροχαλίες, ώστε να μεταφέρει προς την έξοδο, «πόντο-πόντο» όπως αποκαλύπτουν πηγές στο protothema.gr. Η μαρμάρινη θύρα, βάρους ενάμιση τόνου, αφαιρέθηκε από τα ενδότερα του μνημείου με τη μέγιστη προσοχή, καθώς ένα ατύχημα θα μπορούσε να αποβεί ενδεχομένως μοιραίο για κάποιο άλλο από τα ευρήματα, όπως πχ το ψηφιδωτό ή οι Καρυάτιδες.

Ουσιαστικά ο τρίτος θάλαμος κρατά ακόμη κρυμμένα τα μυστικά του, καθώς για την απομάκρυνση της πόρτας απαιτήθηκε η αποσυναρμολόγηση των κεντρικών ικριωμάτων της υποστύλωσης. Με την αποκατάστασή τους, η οποία είναι απολύτως υποχρεωτική ώστε οι τεχνικοί και οι αρχαιολόγοι να εργάζονται με ασφάλεια, η έρευνα θα συνεχιστεί κάτω από το μυστηριώδες τεχνητό όρυγμα στον συγκεκριμένο χώρο.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί με δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο από την ΕΓΝΑΤΙΑ AE ολοκλήρωσε την τοποθέτηση ειδικών οργάνων για τον διαρκή έλεγχο της στατικότητας του μνημείου.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της ανασκαφής γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Το κρύο και η υγρασία είναι άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την εργασία, καθώς όλοι όσοι δουλεύουν μέσα στο μνημείο βρίσκονται κοντά στα όρια της αντοχής τους.

Όλες οι ενδείξεις όμως μαρτυρούν ότι η ανασκαφή πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις. Στις οποίες, όμως, θα ήταν μάλλον απίθανο να περιλαμβάνεται και κάποια βάσιμη υπόθεση για την ταυτότητα του νεκρού στον οποίο είναι αφιερωμένο το μεγαλοπρεπές, αλλά πάντα μυστηριώδες, ταφικό μνημείο στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.