Ειδησεογραφικό site

Στην Αθήνα σήμερα ο Νταβούτογλου – Το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην συνάντησή του με Σαμαρά

51

Στην σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Χθες η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα του κ. Νταβούτογλου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου να επισκεφθεί με την κυβερνητική αντιπροσωπεία την Θράκη. Η Αθήνα διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα που θα επιβάρυνε το κλίμα.

Κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει από το προηγούμενο Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να υπογραφούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών. Πάντως στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία και των υπουργών των Εξωτερικών τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί το σύνολο των ελληνοτουρικών διαφορών. Η συνάντηση έρχεται μετά την τριμερή διακήρυξη του Καίρου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου. Από την πλευρά τους Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για διεύρυνση της τριμερούς με την συμμετοχή κι άλλων χωρών και παράλληλα προετοιμάζουν τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να δέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της ΑΟΖ χωρίς συμφωνία με την Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι προσέγγιση δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική ισχύος και απειλών έναντι Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία για να προωθηθεί παρόμοια προσέγγιση ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την επόμενη ημέρα του μνημονίου και την πολιτική αβεβαιότητα λόγω του ενδεχόμενου εκλογών.

Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα γίνει σε αστυνομικό κλοιό καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του διημέρου ο κ. Νταβούτογλου και το κυβερνητικό κλιμάκιο θα φθάσουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεσημέρι της Παρασκευής (15:20). Στις 16:50 ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Το βράδυ της ίδιας μέρας (20:30) οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας». Θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Κλειστό το κέντρο για 33 ώρες

Την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για 33 ώρες αλλά και κατά μήκος της Αττικής Οδού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στα πλαίσια της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αποφάσισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 3 μετά το μεσημέρι του Σάββάτου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μέτρο εφαρμόζεται «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».

Η απαγόρευση διαδηλώσεων αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις ακόλουθες οδούς – Λεωφόρους:

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Χατζηκωνσταντή – αριστερά Λάμψα – δεξιά Φλώρου – δεξιά Μεταξά – Πλατεία Δάφνης – δεξιά Χλόης – αριστερά Υακίνθων – δεξιά Βίκτωρος Ουγκώ – έναντι Βεάκη – συνέχεια Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΛΑΣ «θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τις εναλλακτικές διαδρομές, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί».

Οδηγίες προς τους οδηγούς, οι οποίοι το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο θα κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία λόγω των έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν για τις 33 ώρες κατά τις οποίες θα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα, τη διέλευση από:

τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας σε όλο το μήκος της
τη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου σε όλο το μήκος της
τη Λεωφ. Μεσογείων στο τμήμα της από Οδό Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας
την οδό Μιχαλακοπούλου (ρεύμα καθόδου προς κέντρο)

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΑΣ προτείνει εναλλακτικές διαδρομές για τους οδηγούς που σχεδιάζουν να κινηθούν στην Αττική. Συγκεκριμένα:

Για τους κατευθυνόμενους από τα Βόρεια Προάστια :

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Λεωφ. Κηφισίας, Λεωφ. Αλεξάνδρας.
προς Νότια Προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.
προς Πειραιά μέσω Λεωφ. Κηφισού.

Για τους κατευθυνόμενους από τα Νότια Προάστια :

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Περιφερειακής Υμηττού.
προς τα Βόρεια Προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.

Για τους κατευθυνόμενους από τον Πειραιά :

προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω της οδού Πειραιώς.
Προς τα Βόρεια Προάστια μέσω Λεωφ. Κηφισού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.