Ειδησεογραφικό site

Στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

46

Στην Αθήνα έφτασε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι και έμπειρη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν προκειμένου να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία.

Η Αμάλ Αλαμουντίν έφτασε στις 7 μ.μ. στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μαζί με την αποστολή της και αναχώρησε αμέσως, χωρίς να κάνει δηλώσεις, για το ξενοδοχείο της, συνοδεία οχήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Λίγες ημέρες μετά τον γάμο της με τον Κλούνι, η δικηγόρος, που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Αμάλ Αλαμουντίν, καθώς και οι βρετανοί νομικοί Ν. Πάλμερ και Τζ. Ρόμπερτσον, θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνι να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» πρόσθεσε το γραφείο στην ανακοίνωση.

Οι δύο δικηγόροι θα βρίσκονται στην Αθήνα έως τις 16 Οκτωβρίου και στόχος τους είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών. Ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέταξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών το 2011.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι.

Στην Αθήνα βρίσκεται και ο Νόρμαν Πάλμερ και αυτός ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας. Τόσο ο Πάλμερ όσο και ο Ρόμπερτσον φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel).

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την επίσκεψη της 36χρονης δικηγόρου στην Αθήνα, καθώς η επίσκεψη της συμπίπτει με την επιστροφή της στη δουλειά μετά τον λαμπερό γάμο της στη Βενετία.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη κάνουν -όπως ήταν αναμενόμενο- τα βρετανικά ΜΜΕ.

Οι βρετανικοί Times γράφουν χαρακτηριστικά: «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει».

Σύμφωνα με τον Telegraph, ο Σερ Τζον Μπόρντμαν, ιστορικός στην Οξφόρδη, προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα «καταστρέψει» τα μεγάλα μουσεία, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- θα δημιουργήσει ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα οδηγήσει μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο να παραδώσουν τις αρχαιότητες που είχαν επί δεκαετίες. Παραδέχεται, βέβαια, ότι νομικά οι Βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση».

Αλαμουντίν: Με τιμά η πρόσκληση να έρθω στην Αθήνα

«Μα είναι απίστευτα αδύνατη» σχολίασε η βρετανίδα ένοικος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια αντικρίζοντας την Αμάλ Αλαμουντίν από κοντά.Κι η αλήθεια είναι ότι οι ελάχιστοι τουρίστες που κάθονταν στο λόμπι του ξενοδοχείου περίμεναν εναγωνίως την άφιξη της διάσημης συζύγου.

Η είσοδος στους δημοσιογράφους απαγορευόταν από νωρίς και ακόμη και ώρες μετά την άφιξή της στο ξενοδοχείο, τα μέτρα ασφαλείας παρέμεναν αυστηρά.

Σαστισμένη, πάντως, η ίδια δέχθηκε να ξαναβγεί από το ξενοδοχείο προκειμένου να κάνει κάποιες δηλώσεις ενώ ήταν ιδιαίτερα θερμή με τους εκπροσώπους της επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που την περίμεναν.

«Σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα» απάντησε στην κυρία που την υποδέχθηκε συνοδευόμενη από τους δικηγόρους του γραφείου της Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα. Με τιμά η πρόσκληση και σας ευχαριστώ». Αυτά ήταν τα λόγια της Αμάλ Αλαμουντίν προς τους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο της, στην πλατεία Συντάγματος.

Η κυρία Αλαμουντίν ανέβηκε σχεδόν αμέσως στο δωμάτιό της καθώς οι τουρίστες – στην πλειονότητα Ιάπωνες – δεν της επέτρεψαν ούτε καν να φτάσει στη ρεσεψιόν.

Πηγή: tanea.gr,protorhema

Τα σχόλια είναι κλειστά.