Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα που θέλω να αντιμετωπίσω – Τι συζητήθηκε στο γεύμα με τον Σαμαρά και τι περιελάμβανε το μενού

65

Ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα το γεύμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο έδωσαν το παρών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο εστιατόριο, ανώτατη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε πολύ προσδιορισμένη τη συζήτηση εργασίας αναφέροντας «ο κύριος Γιούνκερ πρέπει να γνωρίζει τις πραγματικές μας θέσεις και σε βάθος καθώς αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου την προεδρία της Κομισιόν».

Ο κ. Γιούνγκερ, που ανέβασε την φωτογραφία του γεύματος στον λογαριασμό του στο twitter, κάθισε ανάμεσα στους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, ενώ στην κορυφή της ροτόντας κάθισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Απέναντί τους ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Ο  πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στις ελληνικές γεύσεις, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν λαχανοντολμάδες, γεμιστό κοτόπουλο, σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα και άλλα εκλεκτά εδέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σπανίως δίνεται γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, και το σημερινό γεύμα έχει υψηλό συμβολισμό γιατί πρόκειται για το πατρικό της μητέρας του πρωθυπουργού.

Ο Γιούνκερ στηρίζει τις διαπραγματεύσεις με Τρόικα

Σαν συμβολική κίνηση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην χώρα μας.«Θέλω να έχω καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα που θέλω να αντιμετωπίσω μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως προέδρου της Κομισιόν» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη -αν και ανεπίσημη αυτή την φορά- που πραγματοποιεί στην χώρα μας ο κ. Γιούνκερ από την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν και έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι έχει την στήριξη του κ. Γιούνκερ στην διαπραγμάτευση με τη Τρόικα καθώς θέλει να περάσει τις φοροαπαλλαγές και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Εκτιμά δε ότι η παρουσία του στέλνει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία αλλά και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμμάχους.

Στην συνάντηση συζητήθηκε  η πολιτική κατάσταση στην χώρα σε συνδυασμό με τον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός επαφίεται στην στήριξη του κ. Γιούνκερ προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με θετικό τρόπο η αξιολόγηση της Τρόικας που είναι προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Επίσης θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό να βάλλει το ειδικό του βάρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να μην καθυστερήσουν οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει δοθεί λύση ή στο αρνητικό ενδεχόμενο να έχει το περίγραμμα και την δέσμευση των εταίρων μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή. Καθώς η συζήτηση για το χρέος εκκρεμεί από τον περασμένο Μάιο που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος η κυβέρνηση θα χρειαστεί κάθε βοήθεια προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Δεν είναι δίχως σημασία η χθεσινή απόφαση Ντράγκι παρά τις επιφυλάξεις του Βερολίνου για αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι θετική εξέλιξη που την βοηθά στον σχεδιασμό της καίτοι προβλέπει συνέχιση της επιτήρησης.


Πηγή: protothema.gr,parapolitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.