Ειδησεογραφικό site

ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Εθνικό Πάρκο

24

Με Προεδρικό Διάταγμα, και όχι με υπουργική απόφαση, γίνεται ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Εθνικού Πάρκου σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, που υποστήριζε ότι η υπουργική απόφαση του 2008 θα υποβαθμίσει το καθεστώς προστασίας των λιμνών Βόλβη, Κορώνεια και Μακεδονικά Τέμπη ως Εθνικό Πάρκο.  Οι λίμνες αυτές αποτελούν υγροβιότοπους διεθνούς ενδιαφέροντος και έχουν συμπεριληφθεί στη σύμβαση  «Ραμσάρ» (σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την επίμαχη τροποποιητική  υπουργική απόφαση του 2008, καθώς  η αρχική του 2004 είχε προσωρινή ισχύ  για μια τριετία και έπρεπε στην συνέχεια να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, κάτι όμως που δεν έγινε. Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναπέμπει στα αρμόδια υπουργεία την υπόθεση προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού των εν λόγω λιμνών ως Εθνικό Πάρκο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.