Ειδησεογραφικό site

Στερεά απόβλητα με υπόνοιες, ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ – Παρέμβαση από τον Σύνδεσμο Επιβατηγού Ναυτιλίας

44

Ανακοίνωση, κατάλληλη για… ένσταση εξέδωσε χθες ο ΟΛΠ, σχετική με τον διαγωνισμό «για τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση της συλλογής στερεών αποβλήτων πλοίων τα οποία καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά». Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε ελληνικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο», αλλά δεν διευκρινίζει ότι δημοσιεύθηκε μία περίληψη!
Επιπλέον, ότι για κάθε ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο, εκάστη προκήρυξη τιμάται… 300 ευρώ – κάτι που είχε καταγγελθεί από τον ΤΠ, αλλά δεν… συγκίνησε κανέναν ιθύνοντα.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τρεις εταιρείες, οι οποίες απορρίφθηκαν από την τριμελή Επιτροπή Ενστάσεων.
Όμως υπάρχουν και ενστάσεις, όπως των εταιρειών «Polyeco» και «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», στις οποίες υποστηρίζεται ότι διατάξεις του εν λόγω διαγωνισμού «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένη ενδιαφερόμενη εταιρεία! Και στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ, η προσφυγή των δύο εταιρειών κατά του κύρους του εν λόγω διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΛΠ!
Ας σημειωθεί ότι η έκδοση ανακοίνωσης από τον ΟΛΠ για τον διαγωνισμό 2 ½ μήνες έπειτα από την προκήρυξή του και μόλις δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών, είναι «σουρεαλιστική» και είναι δυνατόν -για κάθε… καχύποπτο- να δημιουργεί ερωτηματικά…

Για την ιστορία, η «υπόθεση» πρόκειται περί παραχώρησης τεράστιου κύκλου εργασιών, διαρκείας 25 ετών, με τζίρο που εκτιμάται περί τα 150.000.000 ευρώ!
Όμως, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο ΟΛΠ τελεί υπό παραχώρηση, ούτε βέβαια ότι ο επενδυτής που θα αποκτήσει την κυριότητα του Οργανισμού θα «παντρευτεί» έναν εργολάβο, με τον οποίο θα «συμβιώνει» έως τη λήξη του 25ετούς συμβόλαιό του…

Εν τω μεταξύ, σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η οποία αναφέρει:

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση Τύπου της ΟΛΠ Α.Ε. σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού ανάθεσης της υπηρεσίας συλλογής στερεών αποβλήτων πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επιθυμεί να τονίσει και πάλι την πλήρη αντίθεσή του στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό, στο βαθμό που αυτός θα καταλήξει στη μονοπωλιακή εκμετάλλευση της σημαντικότατης αυτής υπηρεσίας στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα για διάστημα πολλών δεκαετιών!

Ως χρήστες του λιμένα έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η μέχρι σήμερα πρακτική της μονοπωλιακής ανάθεσης της αποκομιδής στερεών αλλά και υγρών αποβλήτων, κατά αποκλειστικότητα σε ένα και μόνο πάροχο, έχει δημιουργήσει φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της μονοπωλιακής αυτής θέσης και έχει φέρει τους χρήστες του λιμανιού πολλές φορές σε αδιέξοδα.

Ο ΣΕΕΝ έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών από τουλάχιστον δύο παρόχους ανά υπηρεσία. Τούτη άλλωστε είναι η πρακτική που ακολουθείται από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη και ως γενική αρχή προωθείται και στα πλαίσια της υπό συζήτησης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις λιμενικές υπηρεσίες. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλούνται να εξετάσουν το ζήτημα και να λάβουν θέση σχετικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.