Ειδησεογραφικό site

Στα 360 ευρώ κλείδωσε η βασική σύνταξη για το 2015-Πρόωρη συνταξιοδότηση με 20ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 48,5%

41

Στα 360 ευρώ κλείδωσε η βασική σύνταξη για το 2015, παραμένουν όμως ανοιχτά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης με 15ετία με 4.500 μέρες ασφάλισης, με την τρόικα να θέλει να ανέβει στα 20 χρόνια και τα 6.000 ένσημα.

Η κυβέρνηση να αναμένεται να επιδιώξει οι όποιες αποφάσεις να παρθούν την άνοιξη του 2015, με κεντρικό επιχείρημα πως ακόμη και αν “περάσουν” από τη Βουλή οι αλλαγές, δεν θα ισχύσουν άμεσα, καθώς απαιτείται σεβασμός των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η τρόικα, επεσήμανε ότι τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρότερα από τα θεσμοθετημένα και απαίτησε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Η τρόικα διαπιστώνει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει “γενναιόδωρο” και ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η βιωσιμότητά του θα πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές ή και να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης και έτσι να μειωθούν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στο “συρτάρι” του υπουργού Εργασίας βρίσκονται ακόμη και εισηγήσεις να “τρέξει” την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) προκειμένου να εφαρμοστεί η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων από το 95,7 στο 48,5% για την περίοδο 2020-2060.

Τα σχόλια είναι κλειστά.