Ειδησεογραφικό site

Στα 14,9 δισ. η αξία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

33

Το «λιώσιμο» των τραπεζικών μετοχών που ήδη ξεκίνησε στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι μόνο η αρχή καθώς οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν υψηλή μεταβλητότητα και χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίες μοιάζουν μ ένα «καμίνι» που δεν σταματά ποτέ.

Μια δύσκολη περίοδος ξεκίνησε για το ελληνικό χρηματιστήριο και κατ΄επέκταση για την ελληνική οικονομία. Η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε μέσα σε δυο συνεδριάσεις σχεδόν ένα 7% ενω οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες απο 17%-22% μέσα σε μια εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα κινούνται ανοδικά με την 3ετία ( 14% ) και τα 10ετη ομόλογα να κινούνται με απόδοση πάνω απο 9%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ξένοι επενδυτές εκτιμούν χαμηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη και υψηλή μεταβλητότητα για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Το ρίσκο που υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι υψηλό, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη καθώς διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα απο την λογιστική τους αξία.

Σήμερα, οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 14,9 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο του 2014 οι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει 8 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια – μέσω της αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων. Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα «κάηκαν» σημαντικά κεφάλαια και η πτώση των τιμών των μετοχών είναι δραματική.

Μακρά διαδικασία η διαπραγμάτευση

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν πως η διαδικασία θα είναι μακρά και εκ των πραγμάτων η νέα ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακραίες
θέσεις – προκειμένου να χάσει όσο τον δυνατόν λιγότερα στην συνέχεια. Τις ίδιες ακραίες και σκληρές θέσεις θα έχουν και οι δανειστές οι οποίοι επίσης δεν πρόκειται να υποχωρήσουν με συνέπεια, όπως εκτιμούν οι ξένοι επενδυτές να έχουμε ακόμη και σύγκρουση με ότι αυτό σημαίνει.

Αντίδραση απο τις ελληνικές εξαγωγικές και πολυεθνικές

Απέναντι στο «λιώσιμο» των τραπεζικών μετοχών υπάρχει μια αντίδραση απο μια ομάδα μετοχών (Μυτιληναίος, Mετκα, Μοτορ Οϊλ, Jumbo, Τιταν) οι οποίες για διάφορους λόγους βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση απο τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Οι εταιρείες Μυτιληναίος, Μετκα των οποίων οι μετοχές απο την αρχή του χρόνου κερδίζουν 21% και 8,6% αντίστοιχα.

Άνοδο πάνω απο 6% σημείωσε η εταιρεία Motor Oil – η οποία ευνοείται απο την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, απο τα υψηλά margins των διυλιστηρίων και την καλή διαχείριση των αποθέματων.

Καλή πορεία έχει ήδη και η τσιμεντοβιομηχανία Τιταν η οποία θα αποκομίσει οφέλη απο την άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ. Το μετοχικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η μετοχή της Jumbo, ΑΡΑΙΓ – οι οποίες διαθέτουν υψηλά διαθέσιμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.