Ειδησεογραφικό site

Στα 14 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού για το 2014, λεει ο ΣΕΤΕ

54

Ανέβηκε ο πήχης των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες αναμένεται τελικά να αγγίξουν φέτος τα 14 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη.

«Το 2014 βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό να συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ.. ευρώ ως άμεσο αποτέλεσμα. Εάν δεχτούμε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2, που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ. Θυμίζω ότι η συνεισφορά το τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010 είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 35%», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Παράλληλα αυξήθηκε και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά επισκέπτη στα 75 ευρώ από 68 ευρώ που ήταν το 2010.

Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ακόμη χρειάζονται πολλά να γίνουν. Ο «οδικός χάρτης» του τουρισμού που έχει καταρτίσει ο ΣΕΤΕ αναφέρει επενδύσεις 3,3- 3,5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και 500 εκατ. ευρώ από το δημόσιο. «Καταρχάς πρέπει να αυτορυθμιστούμε ως τομέας, να καθιερώσουμε διεθνή πρότυπα δεξιοτήτων και υπηρεσιών, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε περισσότερο τον πολιτιστικό μας πλούτο, να βοηθήσουμε στην ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, νε επενδύσουμε υποστηρίζοντας έμπρακτα τις προοπτικές του τομέα», σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.