Ειδησεογραφικό site

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση-φαρμακοποιοί για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα – Ρολά καταβέζουν τα φαρμακεία

60

Απέναντί της βρίσκει πλέον η κυβέρνηση τον κλάδο των φαρμακοποιών, έναν βασικό σύμμαχό της στον πόλεμο κατά του μνημονίου, καθώς της καταλογίζουν ότι «καταπάτησε» μια από τις «κόκκινες» αντιμνημονιακές γραμμές τους, αυτή που αφορά στην πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μόνο στα φαρμακεία και όχι στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλα σημεία λιανικής.

Οι φαρμακοποιοί έχουν προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη, 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ενώ το ερχόμενο Σάββατο στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θα αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ χαρακτηριζόταν -και χαρακτηρίζεται- από τους φαρμακοποιούς ως «Δούρειος ίππος» για την άλωση και τη διάλυση του ελληνικού φαρμακείου και αποτέλεσε την τελευταία τριετία θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης του κλάδου με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και με τους υπουργούς Υγείας που συντάσσονταν μαζί του.

Ο «ζεστός» τζίρος των 860 εκατ. ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένων και των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής) αποτελεί μια καλή εξήγηση για το μεγάλο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να διατηρήσουν τα σκευάσματα αυτά αποκλειστικά στα φαρμακεία. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θέτουν και το ζήτημα της ασφαλούς χορήγησης σκευασμάτων που ναι μεν δεν αποζημιώνονται αλλά δεν παύουν να είναι φάρμακα. Την παράμετρο αυτή λαμβάνει ωστόσο υπόψη το κράτος, καθώς όσες φορές έχει τεθεί θέμα πώλησης ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ προβλέπει ότι θα πωλούνται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ όπως και τα αλλα μείζονα θέματα του κλάδου των φαρμακοποιών που άλλαζε άρδην το μνημόνιο, δηλαδή το περιθώριο κέρδους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το ωράριο των φαρμακείων, άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας για την παραδοσιακά «γαλάζια» συντεχνία με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο επί τρεις και πλέον δεκαετίες «γαλάζιος» πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος στις προηγούμενες εκλογές «αποκήρυξε» τη Νέα Δημοκρατία και χωρίς μεν να δηλώνει ότι στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να βρίσκεται σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων της, οπως σε εκείνη της κυρίας Ρένας Δούρου. Στις εκλογές δε για την προεδρία του ΠΦΣ η επικράτηση του κ. Λουράντου έναντι των δεξιών υποψηφίων σηματοδοτούσε επίσημα πια την πολιτική στροφή του κλάδου των φαρμακοποιών προς τα… αριστερά.

Χαμένα στη… μετάφραση υπουργείο Υγείας και Μαξίμου για τα ΜΗΣΥΦΑ 
Από τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα για τα θέματα του κλάδου του, ζητώντας τη μετάβαση στο προ του μνημονίου καθεστώς των φαρμακείων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Οι συχνές επισκέψεις του κ. Λουράντου στον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ωστόσο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα – ούτε καν το ωράριο δεν ρυθμίστηκε όπως τους είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, κι ενώ οι φαρμακοποιοί ζητούσαν επιτακτικά την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου. Οι προσδοκίες των φαρμακοποιών άρχισαν να μειώνονται όπως και η πίστωση χρόνου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που τους διαβεβαίωνε πάντως ότι οι αλλαγές δρομολογούνται κανονικά.

Η δημιουργία σκηνικού ρήξης ήταν θέμα ημερών. Οπως κι έγινε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τα ΜΗΣΥΦΑ ότι «θα παραμείνουν στα φαρμακεία που αποτελούν ενα υπερπλήρες δίκτυο διανομής». Διότι την ώρα που ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου πως δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική πλευρά να δεχθεί αίτημα των «θεσμών» για διάθεση ΜΗΣΥΦΑ από τα καταστήματα λιανικής, η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα εφαρμόσει άμεσα το άνοιγμα του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ.

Η δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης και η πλήρης ανακολουθία της με την επίσημη άποψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον εκπρόσωπό του κ. Κώστα Λουράντο, να εξαπολύει βαρείς χαρακτηρισμούς και προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα -«ανεγκέφαλος», «βαθιά νυχτωμένος», «ανέντιμος», «χωρίς αξιοπρέπεια» είναι οι χαρακτηρισμοί που του επεφύλαξε. Σε έντονο ύφος ο κ. Λουράντος καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι «καταχράστηκε την εμπιστοσύνη μας, δημιουργώντας προσδοκίες και παιχνίδια εντυπώσεων», ότι «ξεφτιλίζει θεσμούς, αμαυρώνει υπολήψεις, υποθηκεύει αξιοπρέπειες υπέρ προσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών», ότι «δεν τηρεί τις υποσχέσεις του» και ότι ψεύδεται.

Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις στο… παρά πέντε των κινητοποιήσεων

Από την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το ζήτημα όσο πιο σιωπηρά γίνεται. Οι σκληροί έως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του κ. Λουράντου για τον Πρωθυπουργό δεν… ενόχλησαν κανέναν ούτε και σχολιάστηκαν από τα μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA Σαββατοκύριακο επέλεξε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά αλλά να προχωρήσει σε μία κίνηση αναδίπλωσης, δηλώνοντας ότι «ένα, ενδεχομένως, μέρος των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να μπει στα σούπερ μάρκετ και όχι όλα», καλώντας τους φαρμακοποιούς να περιμένουν το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, με «πυροσβεστικες» δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Υγείας και πρώην τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Γιάννης Μπασκόζος, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φαρμακοποιούς ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, προστατεύοντας τους πολίτες και τα… φαρμακεία. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ θα περιορισθεί δραστικά, καθώς θα επανέλθουν πολλά σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα στο καθεστώς της υποχρεωτικής συνταγογράφησης, ανεξάρτητα απο το αν αποζημιώνονται ή οχι, με σκοπό ακόμη και τα τελικώς μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακα να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείριση των φαρμακείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.