Ειδησεογραφικό site

Μυστική λίστα Τσίπρα στους Ευρωπαίους αποκαλύπτει η Bild – Ο Πρωθυπουργός ψάχνει διέξοδο για λύση στις διαπραγματέυσεις μέχρι τις 11 Μαΐου – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

48

H μυστική λίστα του Τσίπρα, είναι το τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Bild» με την οποία αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μία νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις που προορίζεται για τους πιστωτές της προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Από οικονομικής πλευράς, η Ελλάδα είναι πνιγμένη μέχρι το λαιμό, σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας καλώντας τους αναγνώστες της να διαβάσουν τη νέα λίστα με τις μεταρρυθμίσεις με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αποφύγει έστω και την ύστατη στιγμή την χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild» που επικαλείται ελληνικές κυβερνητικές πηγές, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup και μέσα στις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, θα υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν τα νέα σημεία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα σημεία της νέας λίστας σύμφωνα με την «Bild» είναι:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού, μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί από τα 751 στα 580 ευρώ το μήνα.

2. Νέος φόρος πολυτελείας για πολυτελή ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να αντικαταστήσει την αύξηση του ΦΠΑ και θα καταβάλλεται από όλους τους Έλληνες.

3. Οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν. Μέχρι τώρα είχαν μειωθεί έως και 56% μόνο οι κανονικές συντάξεις.

4.  Θα πρέπει να σταματήσει η πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων.

Ο Τσίπρας αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις

Τα τελευταία περιθώρια που έχει για υποχωρήσεις εξετάζει πλέον η κυβέρνηση σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί η ενδιάμεση λύση, που θα επιτρέψει την έναρξη της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή «ατυχήματος» τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά αυτή την κρίσιμη και πιθανόν καθοριστική φάση των διαπραγματεύσεων και όπως όλα δείχνουν, εάν δεν υπάρξει σύντομα ένας συμβιβασμός με τους εταίρους, είναι αποφασισμένος να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της ρήξης με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας τους να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ενδιάμεση αξιολόγηση της 30ης Απριλίου, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και πέτυχε να αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις στο  Brussels Group.

Η ακραία επιθετικότητα που επέδειξαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας, εναντίον της Ελλάδας, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε μείνει στα αισιόδοξα μηνύματα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες την προηγούμενη ημέρα.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα οι συζητήσεις αυτές και σε τι συμφωνία θα καταλήξουν. Η Αθήνα θέλει σαφή πρόοδο, εάν όχι απόφαση μέσα στην εβδομάδα και πάντως οριστικοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τις αρχές Μαΐου, καθώς τον ερχόμενο μήνα υπάρχουν πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μερική μετάθεση των κόκκινων γραμμών, όχι όμως στα πιο βασικά θέματα (π.χ. στη μείωση των συντάξεων), προκειμένου να επιτευχθεί ένας πρώτος συμβιβασμός.

Εάν όμως δεν επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά θετική διάθεση, τότε υπάρχουν στο ορίζοντα σενάρια σύγκρουσης, αλλά και η πιθανότητα να λάβει μόνη της η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιο. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας» τονίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλην πληρωθούν οι δανειστές, αφού  «σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού»: «Το βασικό μας αίτημα είναι να αναγνωριστεί το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ως ένα πρόβλημα κοινής ευθύνης και να αντιμετωπιστεί από κοινού. Κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Διαφορετικά η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού».

Ο κ. Δραγασάκης καταγγέλλει ότι «εφαρμόζεται σκόπιμα μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού, επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επιλογές του ελληνικού λαού δεν ήταν αρεστές σε εγχώρια και ξένα συμφέροντα».

Ως προς τη διαχείριση και διατήρηση των κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση και τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο απεμπλοκής με νέες υποχωρήσεις, εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι «καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων».

Αντίθεση σε υποχωρήσεις η αριστερή πτέρυγα

Τυχόν κρίσιμες υποχωρήσεις συναντούν την κάθετη αντίρρηση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στάθης Λεωτσάκος, βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών της πτέρυγας αυτής γράφει στην iskra.gr ότι «τρεις μήνες διαπραγμάτευσης και όλες οι κινήσεις των «θεσμών» δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν έχουν εγκαταλείψει την αρχική τους επιδίωξη, που εκδηλώθηκε από την επομένη των εκλογών και που δεν είναι άλλη από το να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιπλωθεί από τις φιλολαϊκές ριζοσπαστικές προγραμματικές της δεσμεύσεις και να προσαρμοστεί στα μνημονιακά πλαίσια».

Εκτιμά δε ότι «ο χρόνος που «προσέφερε» η ετεροβαρής συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν δείχνει μέχρι τώρα να οδηγεί σε κανενός είδους επωφελή συμφωνία αλλά στην κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της χώρας και στη χρηματοδοτική ασφυξία έως ότου ολοκληρωθεί ο στραγγαλισμός του «θύματος», αν αυτό δεν παραδοθεί άνευ όρων.

Τόσο η υπό γερμανική κυριαρχία Ε.Ε., σε πλήρη σύμπνοια και συμπόρευση με την ΕΚΤ, όσο και οι ΗΠΑ και το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ, θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε οικονομική και κοινωνική διάλυση.

Όπλα τους «το μαρτύριο της σταγόνας» της ρευστότητας και η διακοπή της χρηματοδότησης, με την εκταμίευση του οποιουδήποτε ποσού να εξαρτάται από την «ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δηλαδή την υλοποίηση των διαβόητων «μεταρρυθμίσεων» μνημονιακού χαρακτήρα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.».

Ζητεί δε να προετοιμαστεί η κυβέρνηση ακόμα και για έξοδο από το ευρώ: «Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των δανειστών υποταγή ή οικονομικό στραγγαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και το λαό για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση με τις εγχώριες και ξένες πολιτικές – οικονομικές ελίτ.

Η άμεση επεξεργασία και προβολή εναλλακτικών λύσεων στη χρηματοδότηση της Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να σπάσει το φόβο που καλλιεργείται συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια από το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο και την προπαγάνδα του ότι δήθεν δεν υπάρχει ζωή για τη χώρα στο ενδεχόμενο ρήξης με τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωζώνης, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και στην έξοδο από αυτήν.

Μια τέτοια, όμως, εξέλιξη, την οποία χρησιμοποιούν ως «μπαμπούλα» για να διατηρούν την επικυριαρχία τους συνιστά πρωτίστως απειλή για τους ίδιους και το σαθρό ακραία νεοφιλελεύθερο οικοδόμημά τους, και όχι για τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο ασφυκτικό και εχθρικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και εφόσον δεν υλοποιηθούν άμεσες και ριζικές αλλαγές στο χαρακτήρα της Ευρωζώνης – εξέλιξη που δε φαίνεται πραγματοποιήσιμη – τότε όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι ανοικτά».

«Καυτά» θέματα: συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, προσαρμογές του ΦΠΑ

Τους αριθμούς στον κρατικό προϋπολογισμό και την εκτίμηση για τα μέτρα Βαρουφάκη που θα απαντούν στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, για το δημοσιονομικό κενό και την ευελιξία της αγοράς εργασίας, βάζουν στο τραπέζι και πάλι το Brussels Group που έχει υποκαταστήσει την Τρόικα.

Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης (αντικαθιστώντας τον Νίκο Θεοχαράκη που εκπροσωπεί την πλευρά Βαρουφάκη), ο οποίος επικοινώνησε χθες Κυριακή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και σήμερα, Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Aπό Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αρχές Μαΐου αφού, όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά όρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τον μήνα Απρίλιο εξανεμίστηκαν.

Στη σκιά όσων συνέβησαν μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά και καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και το Eurogroup της 11ης Μαΐου θεωρείται πια ως εξαιρετικά κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης,  η κυβέρνηση και δανειστές ξεκινούν και πάλι τις διαπραγματεύσεις σε καυτά θέματα όπως:

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων,

-Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,

-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων,

-Αλλαγές στην προστασία της α’ κατοικίας

-Κατάργηση εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά ή και επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της 19% ή 21%.

Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά και μεγάλο καλάθι προσδοκιών, από την επομένη μόλις του Eurogroup όπου μπήκε στο στόχαστρο ο κ. Βαρουφάκης. «Ήταν αναμενόμενο. Περιμένουμε και χειρότερα. Θέλουν να αποδομήσουν την πολιτική της κυβέρνησης και βάλλουν κατά του εκφραστή της», έλεγαν κύκλο του υπουργού Οικονομικών, με αφορμή και τις πληροφορίες ότι κάποιοι στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η συνεισφορά του κ. Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση κάπου εδώ εξαντλείται.

Ωστόσο αποτελεί ένα θέμα για την κυβέρνηση, αν θα υπερασπιστεί τελικά δημοσίως, τώρα ή αργότερα, το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη, κόντρα στα σενάρια ή τις επιθυμίες διαφόρων κέντρων, ακόμα και μέσα στη χώρα ή και στην ίδια την κυβέρνηση που μιλούν για απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών.

«Εντός προγράμματος» οι επιθέσεις

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πως «η σκλήρυνση της στάσης τους, είναι αναμενόμενη πριν την συμφωνία», θεωρώντας περίπου φυσιολογικά ή και ακίνδυνα για τη χώρα μας, όσα συνέβησαν στο Eurogroup.

Κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο μάλιστα και για σχέδιο τρομοκρατίας του Βόλφγκανκ Σοιμπλε  προς την Ελλάδας, μέσω χωρών που επηρεάζονται από την Γερμανία. Το αποδίδουν μάλιστα όχι την πολεμική κατά Βαρουφάκη, αλλά στα σενάρια που άρχισαν να διακινούνται περί ύπαρξης «σχεδίου B» της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την περίπτωση οριστικής ρήξης της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Με πολύ καυστικό τρόπο, ο κ. Σόιμπλε άφησε τα σενάρια προετοιμασίας για Grexit να αιωρούνται, απαντώντας σε ερωτήσεις  πως «εάν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup ή ένας υπεύθυνος πολιτικός απαντούσε αυτή την ερώτηση με «ναι», γνωρίζουμε τι θα γινόταν. Εάν απαντούσε λέγοντας «όχι», το οποίο έχω κάνει εδώ, μη αποδεχόμενος καν την ερώτηση, τότε ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε», είπε ο Γερμανός υπουργός

Στον αντίποδα, «δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ, Δ ή Ε» έλεγε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ,«δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Κόκκινες» γραμμές

Ωστόσο, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι οι δανειστές δεν πείθονται χωρίς νέα μέτρα, ειδικά για το ασφαλιστικό που και η κυβέρνηση ακόμα θεωρεί υπό κατάρρευση.

Στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group θα γίνει προγραμματισμός επαφών και συζητήσεων από Τετάρτη, για τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή:

1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση  κατηγορηματικά τις απαιτήσεις των δανειστών περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργησή της. Ωστόσο, κυβερνητικές πήγες βάζουν «νερό στο κρασί τους». Για να πετύχει έναν συμβιβασμό, η κυβέρνηση ενδέχεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Και αυτό πάρα το γεγονός αυτό αποτελούσε,  αρχικά, κόκκινη γραμμή. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

2. Εργασιακά: Στο θεμα αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο μελετά  την μετατόπισή Ιούνιο των ευνοϊκών διατάξεων για αύξηση κατώτατους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.

3. ΦΠΑ: οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή των εισηγήσεων τους για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19-21% με απορρόφηση των δύο υφισταμένων 13% και 23% και τον ορισμό ενός χαμηλού, στον οποίο θα ενταχθούν μόνο οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Η πρόταση αυτή, θα αυξήσει τη φορολογία και τις τιμές σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, και τρόφιμα που είναι στο 13%  ενώ θα μειώσει τις τιμές ειδών όπως ενδύματα υποδήματα, έπιπλα ηλεκτρικά που είναι στο 23%. Επίσης η πρόταση των δανειστών προβλέπει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για να νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει,  το ειδικό τέλος πολυτελείας για τα ακριβά ξενοδοχεία προκειμένου να φέρει επιπλέον έσοδα και να ξεπεράσει το αίτημα αυτό των δανειστών.

4. Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση, μετά την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των κριτηρίων προς τα κάτω, ήτοι σε αυστηροποίησή τους. Η μείωση στα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, περιουσίας και εισοδήματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι της τάξης του 16% περίπου.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Ασυμφωνία διαπιστώνεται για το πού θα πάνε τα έσοδα, με τους δανειστές να πιέζουν να τα κατευθύνουν στο χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ενδεχομένως και ένα μέρος να πάει τελικώς στα ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις που αλλιώς δεν θα γίνονταν.

Κλείστε τη συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου – Εντολή Τσίπρα σε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις

Του Γιάννη Χρηστάκου

«Κλείστε τη συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου!» Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τελεσίγραφο στους υπουργούς του που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί το ατύχημα στις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, καθώς η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από αυτό. Ωστόσο, τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν αυτές τις κρίσιμες ώρες οι προϋποθέσεις στήριξης από εταίρους και διεθνείς παίκτες. Η κυβέρνηση άνοιξε μέσα στη δύσκολη περίοδο των επαφών με τους δανειστές όλα εκείνα τα ζητήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί –ή είχαν συζητηθεί– προεκλογικά, οδηγώντας σήμερα σε μια επικίνδυνη ακροβασία μεταξύ υποσχέσεων, επιδιώξεων, στρατηγικής μεγάλων εθνικών επιλογών αλλά και αριστερών ιδεολογημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί μια πολιτική τακτική με στόχο να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει ότι η αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές θα προκαλέσει οργή σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός του, ακόμη και αν η συμφωνία αυτή έχει πιο «ελαφριά» χαρακτηριστικά σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Γι’ αυτό και δίνει χώρο σε αποφάσεις που συγκινούν το αριστερό ακροατήριο, όπως το νομοσχέδιο για τις φυλακές και τα ευεργετήματα για τον Σάββα Ξηρό, η ανοχή στις καραβιές των μεταναστών, η επίθεση στα ΜΜΕ και το σαφάρι κατά των γνωστών επιχειρηματιών που οφείλουν στο Δημόσιο. Παράλληλα με αυτά, ανοίγει νέους δρόμους στις σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και άλλους διεθνείς παίκτες με στροφή 180 μοιρών από την τακτική που ακολουθεί συνολικά μια χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο αυτή την εποχή διεθνές περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός δεν μονοπωλεί την επικαιρότητα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που ως τώρα δεν πάει καλά, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα απορρόφησης των κραδασμών τουλάχιστον εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΗΤΑΝ… ΑΠΡΟΠΟΝΗΤΟΙ

Από τα πολλά μέτωπα που ανοίγουν αποδεικνύεται, σύμφωνα και με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν είχαν καλή προετοιμασία και τούτο έχει αποτέλεσμα, όπως λένε πια και οι ίδιοι στους διαδρόμους της Βουλής, να τρέχει η κυβέρνηση να σβήσει τις φωτιές που η ίδια άναψε. Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι θέματα όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα αυτό με τον Σάββα Ξηρό, που προκαλεί και την ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαν να εξεταστούν σε άλλη χρονική περίοδο και όχι αυτές τις κρίσιμες μέρες, ιδιαίτερα όταν είναι αυτονόητο ότι θα αντιδράσει έντονα η Ουάσινγκτον, που είχε ως τώρα μια καθαρά φιλική και υποστηρικτική στάση προς την Αθήνα εκεί όπου υπήρχε υπερβολή από τους δανειστές. Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και την προσθήκη νέων θεμάτων καθημερινά, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός τα παίζει «όλα για όλα» σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι έφερε μπροστά όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά για να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να αποφύγει τις ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ όταν θα αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι, εκεί δηλαδή όπου αποκαλύπτονται (και ψηφίζονται) οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του, βλέπουν τις εκλογές ως μόνο τρόπο να αποβάλει ο κ. Τσίπρας τους ακραίους (αφού τα ψηφοδέλτια θα γίνουν με λίστα) έχοντας εξασφαλίσει το μάξιμουμ της συναίνεσης με τους κορυφαίους Λαφαζάνη, Βούτση, Σκουρλέτη κ.λπ. για το επόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει σκέψεις για εκλογές τον Ιούνιο, δημιουργία ενός κεντροαριστερού σχήματος με συνεργασία όσων έχουν ευρωπαϊκή κατεύθυνση (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) και προσκλητήριο σε λογικές φωνές εντός της ΝΔ. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα απομονωθεί ο κ. Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια άνετη νίκη, θα έχει γλιτώσει από βουλευτές που σήμερα μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση και θα έχει προγραμματική συμφωνία για την επόμενη μέρα με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ξεπερνά τα εμπόδια με μεγαλύτερη άνεση. Στις συζητήσεις έχει «πέσει» ακόμα και το όνομα της κεντροαριστερής συμμαχίας «Συναγερμός», με τον προσδιορισμό του να ποικίλλει μεταξύ του «Προοδευτικός Συναγερμός», «Ευρωπαϊκός Συναγερμός» και «Συναγερμός Αλληλεγγύης». Ήδη, αρκετοί βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλους σχηματισμούς εκτός των ακροαριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μπει σε προχωρημένες συζητήσεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να συνεχίσει ο «σοβαρός» ΣΥΡΙΖΑ το έργο του, αλλά και να δρομολογήσει παράλληλα τις εξελίξεις στη ΝΔ.

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΝΤ

Οι στιγμές είναι οριακές και κάθε απόγευμα που κλείνουν τα ταμεία η κυβέρνηση βρίσκεται με το κομπιουτεράκι στο χέρι για να διαπιστώσει πού βρίσκονται τα έσοδα και αν φτάνουν για να πληρωθούν όχι όλες οι υποχρεώσεις του κράτους, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις. Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Δ. Μάρδα την Τετάρτη, ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, προκάλεσε σοκ και ανάγκασε τον υπουργό να μαζέψει τη χαοτική δήλωσή του μία ώρα μετά. Η κατάσταση αυτή δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο, καθώς μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα μαζεύτηκαν σε έναν λογαριασμό κατόπιν υποδείξεως των δανειστών ακριβώς για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να αποφευχθεί το ατύχημα έως ότου υπάρξει συμφωνία. Οι σχέσεις με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κλονιστεί, διότι κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να υλοποιήσει το συμφωνηθέν από τις 20 Φεβρουαρίου πρόγραμμα-γέφυρα αλλά να εξαντλήσει τα όρια και να φτάσει στον Ιούνιο που τελειώνει η παράταση, ευελπιστώντας ότι έτσι, χωρίς να βρίσκεται με το μαχαίρι στον λαιμό όπως ήταν αμέσως μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να έχει ένα νέο πρόγραμμα χωρίς τους όρους που υπέγραψαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος. Αυτό όμως προκάλεσε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και έτσι οι εταίροι (όπως φάνηκε από τη δήλωση Σόιμπλε) αφήνουν την Αθήνα να στεγνώσει από ρευστό ως τον Ιούνιο και υπό αυτές τις συνθήκες να τη σύρουν σε συμφωνία με τους δικούς τους όρους. Ακόμη και με το ΔΝΤ υπήρξε ένταση λόγω των δημόσιων δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης ότι, εάν δεν δοθούν χρήματα, δεν θα πληρωθούν οι δόσεις προς τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να φωνάξει η κ. Λαγκάρντ τον Γιάνη Βαρουφάκη ανήμερα του Πάσχα των καθολικών στην Ουάσινγκτον.

ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΞΗΡΟ

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που άνοιξε εν μέσω της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες τα non paper από το ίδιο το Μαξίμου έλεγαν ότι συμπαρίστανται στις ελληνικές θέσεις. Επιπρόσθετα υπήρχαν κυβερνητικές διαρροές ότι στο παρασκήνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί πιέσεις προς το Βερολίνο για να βρει τη χρυσή τομή με την Ελλάδα. Μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Κέρι μπροστά στον Νίκο Κοτζιά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποφυλάκιση τρομοκρατών, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τον πρέσβη στην Αθήνα και προσπάθησε να τον πείσει ότι δεν πρόκειται για αποφυλάκιση αλλά για ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών. Το μήνυμα πάντως του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν ξεκάθαρο, ότι η κίνηση αυτή προκαλεί ισχυρό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις. Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό τέτοιες μέρες; Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν ότι η πολιτική που έχει αποφασιστεί δεν μπορεί να οδηγείται από συμπεριφορές άλλων χωρών ιδιαίτερα όταν δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τις φυλακές. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι να προκληθούν σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Με μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, για διαφορετικούς λόγους, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, ο πρωθυπουργός έβαλε την υπογραφή του σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα σε αυτήν που δεσμεύει τους αποθεματικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ασάφειες που υπήρξαν οδήγησαν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των ΟΤΑ να αντιδράσουν με οργή ζητώντας από την κυβέρνηση να τους εξηγήσει μέχρι πότε θα βρίσκονται τα χρήματά τους στην ΤτΕ και τι θα γίνει εάν αυτά χρησιμοποιηθούν τον επόμενο μήνα και δεν τα πάρουν ποτέ πίσω στη μορφή του ρευστού που είναι σήμερα. Όπως και να ’χει, η κυβέρνηση άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, το οποίο και θα μπορούσε να έχει αποσυμπιέσει εάν φρόντιζε να υπάρξει πρώτα ενημέρωση και διευκρινίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς, όπως έγινε στην πράξη.

Γκρίνια και καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ από τις κυβερνητικές κινήσεις

Οι κινήσεις της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο μωσαϊκό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί επισήμως να μην έχει συνιστώσες, αποτελείται όμως από αυτές και σιγά σιγά το δείχνουν. Μια μεγάλη ομάδα εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με προβληματισμό το αλαλούμ με τις διαπραγματεύσεις και κυρίως τις θεαματικές στροφές του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μέσα σε τρεις μήνες ξεκίνησε από τις ειρωνείες στον κ. Ντάισελμπλουμ και κατέληξε στο ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και ότι χρειάζονται νέες έξυπνες σχέσεις εργασίας. Ακόμα, η δεύτερη στη σειρά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ενοχλήσει τους πάντες και, ενώ μέχρι στιγμής οι δημόσιες αντιδράσεις είναι ήπιες, ωστόσο στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει αυτό άλλο ανεκτό. Επίσης, αρκετοί βουλευτές που στηρίζουν και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τής ζητούν, όπως εφάρμοσε και τα άλλα που είχε πει, έτσι να κάνει και με τις ΠΝΠ, αφού δεν γίνεται να κάνει τα στραβά μάτια για κάτι που η ίδια είχε δώσει σκληρές μάχες ως αντιπολίτευση. Επίσης, οι «παιδικές ασθένειες» μιας κυβέρνησης που δεν συνεννοείται είναι ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να σταθεί άλλο μετά από τρεις μήνες. Φαινόμενα όπως αυτό του κ. Πανούση, της κ. Χριστοδουλοπούλου, του κ. Μάρδα κ.λπ. δεν εντάσσονται σε αυτές, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σαφείς πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές και όχι για αδυναμία συνεργασίας. Η επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, οδήγησε αρκετούς βουλευτές σε σκέψεις για τη συνέχεια.

TI ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Σε «μερική» συμφωνία ώστε να μπορεί το Eurogroup να αποδεσμεύσει μέρος της δόσης, έως και 3 δισ ευρώ κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μάλιστα την επιτάχυνση των διαδικασιών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, τόσο μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, όσο και με τους Ολάντ και Γιούνκερ. Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Α.Τσίπρα ήταν «εποικοδομιτική» και διαμήνυσε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό, πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.