Ειδησεογραφικό site

Στα ρωσικά σύνορα 3.000 ελληνικές νταλίκες με προϊόντα

83

Άγνωστο παραμένει εάν η Ρωσία θα δεχθεί τις περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια που βρίσκονται καθ΄ οδόν για τη χώρα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό εμπάργκο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερησία, για τα υπόλοιπα προϊόντα που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.

Ειδικότερα, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες σε ό, τι αφορά πιθανές εξαιρέσεις, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.

Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές. Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Την Δευτέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.