Ειδησεογραφικό site

Στα δικαστήρια αποφασίζεται η τύχη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-Στάση αναμονής απο την κυβέρνηση-Δεν αποκλείεται και η επιστράτευση των εργαζομένων-Επίθεση Βούλτεψη σε Τσίπρα

41

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ μετά την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής χωρίς να αποκλείεται η επιστράτευση των εργαζομένων. Το πρωί της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είπε στο Mega ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Πάντως, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και να καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Κατά πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Βούλτεψη: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μαζέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μαζέψει την αντιπολίτευση;

«Βλέπει ο ποντικός τον ίσκιο του στον τοίχο και νομίζει ότι είναι λιοντάρι». Έτσι σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει 120 ψήφους, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την υπόθεση της ΔΕΗ και προσέθεσε:

«Δεν μπορεί ένας αρχηγός, που δεν μπορεί να μαζέψει το κόμμα του, να μαζέψει τους αρχηγούς λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης…».

Η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως «βάζει φιτιλιές» και «υποδαυλίζει κινητοποιήσεις» στην πλάτη του ελληνικού λαού, προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του.

Πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο που συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι που απαιτούνται. Όπως είπε αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν μιλά «με το αν» ενώ τόνισε πως σε περίπτωση που οι ψήφοι αυτοί συγκεντρωθούν «θα αποτελεί ένα πολιτικό παράδοξο».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «επιστράτευσης» των απεργούντων της ΔΕΗ, λέγοντας πως, κάτι τέτοιο θα γίνει στην περίπτωση που της ζητηθεί από την επιχείρηση, όταν αυτή κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες και την παροχή ρεύματος προς αυτούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.