Ειδησεογραφικό site

Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ-Κλιμάκωση της έντασης, ένω αναμένονται νέες διακοπές ρεύματος

48

Μια σκληρή πολιτική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «πολιτική κινητοποίηση» των απεργών της ΔΕΗ και επίταξη των υπηρεσιών τους προκειμένου να σταματήσει τις κινητοποιήσεις που δημιουργούν κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απέδωσε τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι υποκινεί πολιτικά τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνοντας ότι στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων. «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε η κυρία Βούλτεψη.

Κι ενώ οι αρμόδιες αστυνομικές και κρατικές υπηρεσίες προετοιμάζουν τα έγγραφα που θα επιδοθούν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ υποχρεώνοντάς τους να τερματίσουν την απεργία τους και να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ισχυροποιήσει το μήνυμα της κυβέρνησης προειδοποιώντας όσους αποπειραθούν να απειθαρχήσουν ότι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απόλυσης.

«Αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αρνηθούν να πάρουν τα φύλλα επίταξης, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να απολυθεί τέτοια εποχή».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κάλεσε τους απεργούς να μην εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση και να αγνοήσουν την επιστράτευσή τους.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να πετάξουμε τα φύλλα πορείας και θα προτείνω στους εργαζομένους της ΔΕΗ να τα σκίσουμε γιατί χωρίς εμάς, γρανάζι δεν γυρνά», είπε ο κ. Φωτόπουλος ένας από τους συνδικαλιστές που σήμερα πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει μεγάλη μάζα εκ των συνδικαλιστών των σωματείων που συναποτελούν τη ΓΕΝΟΠ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σε δήλωσή του σηειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που «ντύθηκε στο χακί» και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της».

Από τη δική του πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τακτικές του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

«Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας. Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ» τονίζει ο κ. Κουτσούμπας.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ο αγώνας πέτυχε και θα συνεχιστεί

«Οι εργαζόμενοι είναι επιταγμένοι, ποτέ προσκυνημένοι και υποταγμένοι» διαμηνύει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για την επιστράτευση των απεργών.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ο αγώνας «δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί».

Στη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται πως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της «σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί».

«Παρόλα αυτά», συμπληρώνεται, «η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο». Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, έχασε την ψυχραιμία της και αποδυναμωμένη και ξεγυμνωμένη από επιχειρήματα κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

«Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία», καταλήγει η Ομοσπονδία.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρει το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.

Ο «Σπάρτακος» χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική την τακτική της επιστράτευσης και τονίζει ότι «Ο αγώνας μας δεν καταστέλλεται από καμία απόφαση δικαστηρίου, από καμία απολυταρχική/αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των εργαζόμενων αλλά είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας».

Κάνει λόγο επίσης για υπευθυνότητα στο χειρισμό της απεργίας (εννοώντας προφανώς ότι ως τώρα οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση ήταν σχετικά περιορισμένες) η οποία όπως επισημαίνει «ενόχλησε τους κυβερνώντες που την ώρα που τολμούν να μιλούν για Δημοκρατία, αρνούνται τον διάλογο και την κουβέντα και εφαρμόζουν το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» προχωρώντας σε επίταξη επικαλούμενοι(δήθεν) το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.