Ειδησεογραφικό site

Σταύρος Θεοδωράκης: Μακριά από το «παλιό σκυλολόι»

43

Πιστός στη στρατηγική του διμέτωπου, την οποία ακολούθησε και στις τελευταίες εκλογές, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζεται για τη μάχη των επόμενων εκλογών, απορρίπτοντας από τη μια τα σενάρια περί συμμετοχής του σε οικουμενικά ή άλλα κυβερνητικά σχήματα και αποκρούοντας από την άλλη τα κελεύσματα για τη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου με δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο επιτελείο των συνεργατών του κ. Θεοδωράκη είναι ότι «οι εκλογές δεν θα αργήσουν, αφού κάθε μέρα που περνά γίνονται ολοφάνερα τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά -πιθανότατα- δεν θα γίνουν άμεσα, όπως αφήνουν να διαφανεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι». Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του έχει θέσει το Ποτάμι σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.

Εχει, μάλιστα, συστήσει ήδη τριμελή Επιτροπή Ψηφοδελτίων, που την απαρτίζουν ο κ. Παντελής Αβραμίδης και οι κυρίες Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου και Μαρία Αστερίου, αξιολογώντας ένα προς ένα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις λίστες των προηγούμενων εκλογών. «Αλίμονο αν κατέβουμε στις εκλογές με τις λίστες του Ιανουαρίου. Το Ποτάμι αλλάζει και δυναμώνει βδομάδα με βδομάδα και αυτό πρέπει να εκφραστεί στις λίστες», είπε ο κ. Θεοδωράκης στη Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος πριν φύγει για τη Λέσβο, όπου πήγε για να αναδείξει το Μεταναστευτικό, υποχρεώνοντας, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθούν επιτέλους με το τεράστιο αυτό ζήτημα.

«Δεν θα γίνουμε παλιό κόμμα με επετηρίδες και μόνιμους υποψηφίους. Τα δραστήρια στελέχη που οργώνουν τη χώρα θα μπουν μπροστά, μαζί και νέα πρόσωπα που “ανακάλυψαν” το Ποτάμι τους τελευταίους μήνες, αλλά έχουν ήδη μια στενή ειλικρινή σχέση μαζί μας. Δεν έχουμε ανάγκη τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που μας περιτριγυρίζουν. Η δύναμη της κοινωνίας είναι αλλού και αυτή θα εκφραστεί στα νέα μας ψηφοδέλτια», είναι η άποψη του επικεφαλής του Ποταμιού. Μια δεύτερη επιτροπή που έχει συσταθεί στο Ποτάμι και στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο ιδρυτής του είναι εκείνη που εξειδικεύει τις θέσεις του κινήματος για να διορθωθεί «το μνημόνιο του Τσίπρα», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο κ. Θεοδωράκης. Την απαρτίζουν ο βουλευτής Επικρα­τείας Παναγιώτης Καρκατσούλης και τα στελέχη του κόμματος Θανάσης Σκόκος και Γεράσιμος Γεωργάτος, που δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι έτοιμοι ακόμη και στην περίπτωση που από «ατύχημα» θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Μακριά από το «παλιό σκυλολόι»

Ξεχωριστή επίσης σημασία, με στόχο τη δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, δίνουν στη Σεβαστουπόλεως στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι νέοι του Κινήματος. Με σύνθημά τους «ούτε χθες – ούτε αύριο – ΤΩΡΑ», οι Δημήτρης Κοντοπίδης και Παναγιώτης Πασπαλιάρης, πλαισιωμένοι από τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά και Σταυρούλα Αντωνάκου, ετοιμάζουν παρεμβάσεις για θέματα ανεργίας και μαύρης εργασίας. Εχουν ριζοσπαστικές αντιλήψεις και με παρότρυνση και του κ. Θεοδωράκη χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για να σχολιάσουν τα κακώς κείμενα. «Οι αντίπαλοι είναι δύο: οι παλιοί πολιτευτές και η διαπλοκή που χθες ήταν με τη Ν.Δ. και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν. «Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για μας είναι ίδιοι», προσθέτουν. «Ο Καμμένος ήταν Ν.Δ. Ο Κουρουμπλής ήταν ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο άεργος είναι ο Παπαμιμίκος και ο Βούτσης. Τα κόμματα, το Δημόσιο δηλαδή, τους θρέφουν τόσες δεκαετίες. Κληρονόμοι είναι και η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρβιτσιώτης. Από την ίδια παλαιοκομματική στάνη ψωνίζουν όλοι».

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, κινείται και ο κ. Θεοδωράκης: «Θα πορευτούμε με τους προοδευτικούς, τους λογικούς, τους δημιουργικούς. Ας μην έχουν, όμως, ορισμένοι αυταπάτες, δεν θα πορευτούμε παρέα με όλο το παλιό σκυλολόι», λέει στους συνομιλητές του και απορρίπτει διαρρήδην κάθε πιθανότητα συμμετοχής του Ποταμιού σε ενδεχόμενο εκλογικό μέτωπο των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων. «Αυτή τη στιγμή συμμαχούμε στη Βουλή και με τον Τσίπρα και με τον Μεϊμαράκη και με τη Γεννηματά», τονίζει. «Δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Και με τον διάβολο συμμαχούμε για να σώσουμε τη χώρα, αλλά μετά ο καθένας μόνος του με τις δικές του αξίες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του έναντι του πρωθυπουργού -«πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά την εκπαίδευση του Τσίπρα στις ευρωπαϊκές αξίες», λέει χαρακτηριστικά-, ενώ θεωρεί πρόσκαιρη τη διαφαινόμενη δημοσκοπική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. «Οταν σταθεροποιηθεί η χώρα και κατακάτσει ο κουρνιαχτός, τότε μόνο ο Ελληνας θα σταθεί και θα πει “ουφ τι πέρασα”, “τι ήταν αυτοί που ψήφισα και πού με οδήγησαν”. Τότε θα δούμε και τα ποσοστά των κομμάτων. Τώρα ο κόσμος το μόνο που σκέφτεται είναι να σωθεί, δεν τον ενδια-φέρει να βγάλει το τεφτέρι και να μοιράσει βαθμολογίες. Μετά τη διάψευση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία θα πει “όχι άλλα ψέματα” και θα σκεφθεί ποιοι του έλεγαν ψέματα τόσο καιρό και ποιοι την αλήθεια».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.