Ειδησεογραφικό site

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλλει 4,5 δισ. νέους φόρους το 2015

30

«Σύνθετη» και «σκληρή» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Όπως τόνισε, η τρόικα πιστεύει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και ασκεί πιέσεις, έχει απαιτήσεις, «αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί και διαπραγματεύεται, υποστηρίζοντας τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση». Ζήτησε, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, «να ξεχάσουμε τα κομματικά παίγνια εξουσίας».

Υπογράμμισε δε ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν θα είχαμε κλείσει συμφωνία, αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών. Αλλά δεν το κάναμε. Είναι μία σύνθετη και σκληρή είναι η διαπραγμάτευση». Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για να στεφθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση και για να δοθεί το πλαίσιο για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία», με στόχο την ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην περσινή διαπραγμάτευση δηλώνοντας ότι πέρσι ζητούσε η τρόικα 1 δισ. ευρώ νέα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση δεν τα πήρε γιατί δεν χρειάζονταν και, όπως απεδείχθη, ορθώς έπραξε.

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος», τόνισε ο υπουργός.

Έριξε και βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι και εκείνη υποστηρίζει την επίτευξη ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού το 2015, αλλά η διαφορά, όπως είπε, είναι ότι «εκείνη υποστηρίζει ότι αυτή θα πρέπει να προέλθει από σημαντική αύξηση φόρων», προσθέτοντας ότι «αυτό γιατί αφού υποστηρίζει ότι οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να διατηρηθούν στο 44% του ΑΕΠ που είναι το 2014, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ισοσκελισθεί ο Προϋπολογισμός του 2015».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε, επίσης, ότι «τα δύο τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από ρεαλιστικές και έγκυρες προβλέψεις και αναφέρθηκε στο 0,6% ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό πρέπει να «κινηθούμε σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας μακριά από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων», καθώς η «νέα πρόκληση είναι η επόμενη ημέρα. Εργαζόμαστε συγκεκριμένο ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής».

Άξονες που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας είναι οι εξής:
1ον. Η σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της.
2ον. Η διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
3ον. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών. Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν προϋποθέσεις για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
4ον. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
5ον. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους.
6ον. Η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
7ον. Η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Συνολικά, 12 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2015.
8ον. Η εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
9ον. Η επίτευξη πιστωτικής επέκτασης και η εξομάλυνση της ρευστότητας της αγοράς.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.