Ειδησεογραφικό site

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βήμα-βήμα βγαίνει από την κρίση

45

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συναντήσεων που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο της πόλης Τάσο Βάμβουκα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν την λειτουργία της αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο κ Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά υποστήριξε ότι, «σήμερα η χώρα βήμα – βήμα βγαίνει από την κρίση. Τα οικονομικά της σταθεροποιούνται και αυτό αναγνωρίζεται εντός και εκτός χώρας».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίστηκε και από το Eurogroup ενώ θέλοντας να δείξει και το στίγμα των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχτεί είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος όλοι βλέπουν ότι η χώρα βγαίνει μετά από έξη χρόνια βαθιάς ύφεσης στο φως.

Αρχίζει να ανακάμπτει. Η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί και αρχίζει να μειώνεται.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί, κοινωνικό μέρισμα διανεμήθηκε φέτος που δεν ήταν στον προϋπολογισμό. Θα αρχίσει να γίνεται μερική, σημαντική αποκατάσταση στις απολαβές και τις συντάξεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και οι πρώτες σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις ήδη υλοποιήθηκαν.

Σας θυμίζω την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την σημαντική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% σε συνδυασμό με τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με την βελτίωση φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων , την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και η χώρα οδεύει σε μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσομε με επιτυχία την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα μαζί με τους εταίρους να δούμε το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Ένα πλαίσιο το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό ρεαλιστικό συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης που θα διατηρεί σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή.

Ένα σχέδιο το οποίο προφανώς θα λαμβάνει υπόψη τους υπάρχοντες Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς γιατί χρειαζόμαστε ένα δίχτυ ασφαλείας όταν η κατάσταση στο εξωτερικό είναι τόσο ασταθής.

Ένα δίκτυ ασφαλείας το οποίο εκτιμούμε ότι θα είναι ρεαλιστικό και θα επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος συνεπώς ότι αυτό θα επιτευχτεί με τους καλύτερους όρους για την χώρα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι, «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα χωρίς πολλές κουβέντες, ενώ παράλληλα όπως τόνισε χρειάζεται και όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να επιδείξουν συναίνεση, σύνεση και να μην καλλιεργούν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών επισκέφθηκε το μεσημέρι το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στα Χανιά με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.