Ειδησεογραφικό site

Στήνεται το σκηνικό για τη “συνάντηση κορυφής” Σαμαρά-Τσίπρα με αφορμή τα ανοιχτά μέτωπα

110

Πολύ κοντά στην πραγματοποίησης του πολυαναμενόμενου ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δημιουργούν το ανάλογο περιβάλλον. Οι πληροφορίες, ο χρονικός προσδιορισμός και ποιοι μεσολαβούν.

Το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ έχει γίνει δέκτης πληροφοριών από διαφορετικές και αξιόπιστες πηγές ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλειδώσει το «περίφημο» ραντεβού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, στενοί συνεργάτες των δύο ηγετών, με επικεφαλής το Χρύσανθο Λαζαρίδη από τη μία πλευρά και το Νίκο Παππά από την άλλη, έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την πραγματοποίηση της συνάντησης ενώ έχουν εξασφαλίσει και την καταρχάς συμφωνία των Σαμαρά-Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και το βεβαρημένο εσωτερικό πολιτικό κλίμα από τις καταγγελίες για «κουμπαράδες», χρηματισμούς μέσω facebook και «αποστασίες» που εντείνουν την πολιτική πόλωση, η συνάντηση των δύο ηγετών έχει «κλειδώσει» και πλέον αναμένεται η ημερομηνία της πραγματοποίησής της που φέρεται να είναι λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού (στα μέσα ή στα τέλη της άλλης εβδομάδας) εκτός εάν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οδηγήσουν στην επίσπευσή της.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των αρχικών αντιθέσεων και από τις δύο πλευρές για την πραγματοποίησης της «συνάντησης κορυφής» έπαιξε η δίωρη «ενώπιος ενωπίω» συνομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της εβδομάδας στο ΥΠΕΞ, όπου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σχεδιάστηκε ένα modus vivendi για την ατζέντα αυτού του ραντεβού, αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι ήταν και το χαμήλωμα των τίνων που ακολούθησε τη διώρη συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα αλλά και ο όρος «κλίμα συναντίληψης» που χρησιμοποιήθηκε στην επίσημη ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς στο διευθυντή του ΒΗΜΑ FM Βασίλη Χιώτη, στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης, ο κ.Παππάς ανέφερε πως “θα ήταν αδόκιμο να πιστεύει κανείς ότι εάν επισυμβεί η πολυσυζητημένη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ο Τσίπρας θα πει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει και διαμορφώσει συλλογικά και τη γραμμή που υπηρετεί εδώ και πολύ καιρό“.

Και πρόσθεσε “απολύτως θα ανταποκριθεί αν υπάρξει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό. Επί του προγράμματος του εφαρμοζόμενου, όχι (δεν θα συζητήσει κάτι). Δεν μπορεί να υπογραφεί (συμφωνία) και να παρθούν τα μέτρα που συζητούνται. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ερήμην της λαϊκής βούλησης. Δικαιωματικά (η πρωτοβουλία) ανήκει στον πρωθυπουργό“.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι “λέμε ότι για το καλό της χώρας και του λαού, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αποτελεί και έναν επιπρόσθετο παράγοντα δυσκολίας στη διαπραγμάτευση για τον αντισυμβαλλόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική κατάσταση όπου τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ από αυτή τη Βουλή και από τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου μέρους και των ανεξάρτητων βουλευτών λέμε ότι πρέπει να ψηφίσουν «ανάποδα» από αυτό που λέει η κυβέρνηση”.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, ο κ.Παππάς δεν δίστασε εκφράσει την εκτίμησή του ότι «τα πολιτικά αποθέματα του Αντώνη Σαμαρά μειώνονται δραματικά και δεν θεωρώ ότι έχει τη βούληση ούτε το εκτόπισμα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θα προχωρήσει λοιπόν στη συμφωνία μέχρι κεραίας», ενώ πρόσθεσε ότι “ο κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Αυτό έχει αποδείξει η πολιτική ιστορία μέχρι τώρα, γιατί να πω κάτι διαφορετικό;”

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.