Ειδησεογραφικό site

Σπάει το «απόστημα» του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

205

Της Νατάσας Ρουγγέρη

Αποφασισμένος να σπάσει το «απόστημα» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσδοκά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, τον Οκτώβριο. Και αυτό, αφού πρώτα απαλλαγεί από τα βαρίδια των διαφωνούντων, μην αποκλείοντας πλέον ακόμα και διάσπαση του κόμματος. Ο πρωθυπουργός, όπως όλα δείχνουν, θα επιλέξει ένα ανοιχτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή ένα «διαρκές συνέδριο», δηλαδή τη σύγκληση του οργάνου με την τελευταία του σύνθεση, όπου και θα γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς ήδη απέρριψε την πρόταση των διαφωνούντων στελεχών της αριστερής πλατφόρμας και άλλων, που του ζητούσαν την άμεση σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα, έκανε σαφές ότι αυτή την ώρα προτεραιότητα έχουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και η διακυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στοιχηθεί με τον «κοινωνικό».

Μετά τις διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή, αλλά και με τις επιθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να κλιμακώνονται, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση και για πρώτη φορά κατέστησε σαφές ότι το χάσμα είναι πλέον αγεφύρωτο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μια από τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη αφορούσε το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός «καθαρού» ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένου από τις ακραίες συνιστώσες, ενός κόμματος σύγχρονου και προσανατολισμένου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θα κληθεί να εφαρμόσει μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία, και να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, μέσα από μια νέα κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την ίδια στιγμή, απορρίπτει με κάθε τρόπο σενάρια συγκυβέρνησης με κάποιο από τα τρία κόμματα που του προσέφεραν τη στήριξή τους στις ψηφοφορίες της Βουλής, ενώ συνεχίζει να μην… ακούει κουβέντα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τύπου Παπαδήμου. Και μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, να έχουν πειστεί και αυτοί πια ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μάλλον αναπόφευκτες, παρότι δεν τις θέλουν, ωστόσο δεν κρύβουν την επιθυμία τους για συγκυβέρνηση κυρίως με τη ΝΔ. Κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει και έχοντας στα χέρια του το πιο ισχυρό χαρτί, που δεν είναι άλλο από την προσωπική του δημοφιλία, έχει σκοπό να ζητήσει από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν έκρυψε το γεγονός ότι καλείται να εφαρμόσει μια συμφωνία που δεν πιστεύει και η οποία είναι αντίθετη με την ιδεολογία του και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, παράλληλα όμως ξεκαθάρισε πως, σύμφωνα με τον δικό του κώδικα αξιών, η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι «οχυρό μάχης» για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού, των λαϊκών στρωμάτων και των αδικημένων. Και κατέστησε σαφές ότι αυτό το οχυρό μάχης ο ίδιος δεν προτίθεται να το εγκαταλείψει. «Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες» δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν αγώνες για τη βελτίωση της συμφωνίας με την ίδια μαχητικότητα και αξιοπρέπεια και θα είναι μάχες που θα κερδηθούν.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, που θα τον απομακρύνει από τον βασικό του στόχο να κυβερνήσει απερίσπαστος πολεμώντας τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν ήρθε απλώς για να διαχειριστεί την κρίση, φέρνοντας ένα ακόμα μνημόνιο, αλλά για να μας βγάλει από αυτήν.

Η MEΓΑΛΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Έναν άλλο Τσίπρα είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, αφού για πρώτη φορά άφησε στην άκρη τον μετριοπαθή Αλέξη και έβγαλε μπροστά τον αποφασισμένο για όλα πρόεδρο και πρωθυπουργό, που δεν ανέχεται πλέον εσωκομματικούς εκβιασμούς και επιθέσεις και μάλιστα από στελέχη που δεν έχουν να αντιπροτείνουν κάποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Στόχος του, τώρα που τελείωσαν με επιτυχία οι δύο απαραίτητες ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι να αξιοποιήσει τον χρόνο που διαθέτει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τόσο για να «καθαρίσει» το εσωκομματικό στρατόπεδο των διαφωνούντων όσο και για να το διεμβολίσει αποσπώντας δυνάμεις και αποδυναμώνοντάς το.

Η στρατηγική αυτή, μάλιστα, δείχνει να έπιασε ήδη τόπο, παρά τις διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού η τριπλή σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ομάδας του, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Λαφαζάνης –απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τους διαφωνούντες να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής– μπορεί να τον κατηγόρησε ουσιαστικά ότι είναι αριστερός «της καρέκλας», ωστόσο επανέλαβε την αδιαμφισβήτητη ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απεμπολώντας τα σενάρια περί διάσπασης και τον κάλεσε –κάποιοι θα έλεγαν, τον… παρακάλεσε– να μην προβαίνει σε απειλές. Ο Βαρουφάκης ψήφισε «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ η Κωνσταντοπούλου, παρά το σκληρό «κατηγορώ» για δανειστές και συμφωνία, έσταζε μέλι για τον πρωθυπουργό στην ομιλία της στη Βουλή, ενώ δεν παρέλειψε να τον χειροκροτήσει ακόμα κι όταν εκείνος της έριχνε μπηχτές για τη στάση της στην κοινοβουλευτική διαδικασία!

Έχει ο καιρός γυρίσματα! Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τον κατηγορούσε ότι δεν διαθέτει εναλλακτική λύση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σήμερα, ήρθε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να κάνει ακριβώς το ίδιο, αλλά απέναντι στην εσωκομματική του αντιπολίτευση! Και με μια ατάκα τα είπε όλα: «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ –βλέπε σχέδιο Λαφαζάνη– ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια “IOU” αντί για συντάξεις –βλέπε σχέδιο Βαρουφάκη– ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό»!

Τα σχόλια είναι κλειστά.