Ειδησεογραφικό site

Σκουρλέτης: Αν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να προστατέψουμε τα εργασιακά δικαιώματα

30

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις επιταγές των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και οδηγό το ILO , εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), στη Γενεύη.

Ο Έλληνας υπουργός περιέγραψε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα εξαιτίας των μνημονίων  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 23%, η ανεργία εκτινάχθηκε από το 7,7% στο 27,5% (και ειδικά για τους νέους στο 58%), ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ, στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η».

Αναφερόμενος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας τόνισε ότι μόλις το 1/5 των εργαζομένων καλύπτεται  από συλλογικές ρυθμίσεις και οι υπόλοιπες εργασιακές σχέσεις να ρυθμίζονται μόνο από ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης  θα έχει συνάντηση  με τον επικεφαλής του ILO Γκάι Ράιντερ ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει τη θέση του ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει τριμερής διάλογος για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ράιντερ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος  τον ενημέρωσε εκτενέστατα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και την παρεμβάσεις στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονίων όπως η καταστρατήγηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αντίκεινται σε διεθνείς συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάγια θέση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αποτελεί το γεγονός ότι ο τριμερής διάλογος και η διαβούλευση πρέπει να προηγούνται πριν από κάθε νομοθέτημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.