Ειδησεογραφικό site

Σκληρό ροκ από το ΠΑΣΟΚ

97

pasok-grafeia-570

Σε μια άσκηση ακριβείας επιδίδεται τις τελευταίες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τόσο όσο να καθιστά διακριτό το πολιτικό της στίγμα, χωρίς να προσθέτει πρακτικά πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Αντίθετα, οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση έχουν ένα ακόμη επιχείρημα, τη στάση της αντιπολίτευσης, για να αρνούνται υποχωρήσεις…

Το γεγονός πως η πρώτη κατοικία για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια παύει να προστατεύεται, προκάλεσε σοκ στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι επιτελείς του Κινήματος πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε στάση στο συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα ανέλαβε προσωπικά να αναδείξει με δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά: «Εγώ λοιπόν θυμάμαι αυτά που έλεγε προσωπικά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” και βλέπω ότι μετά από πέντε χρόνια, που το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε τα σπίτια των ανθρώπων, ερχόμαστε σήμερα και δεν υπάρχει καμία προστασία για μεσαία και φτωχά νοικοκυριά». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «δραματική» και προσέθεσε: «Εγώ το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως αυτή δεν είναι Αριστερά, αυτή είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη, αναποτελεσματική, που δέχεται άνευ όρων ό,τι της ζητείται»…

ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα γιατί, παρά τη διακομματική συναίνεση που του προσφέρθηκε το περασμένο καλοκαίρι, επέλεξε να προχωρήσει μόνος. Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διευκρινίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε τη συμφωνία «διότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το Grexit, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, των χειρισμών της, της διαπραγμάτευσης που έκανε, του χρόνου που έχασε, των χρημάτων που απώλεσε η χώρα, του αυτογκόλ που έβαλε με το δημοψήφισμα». «Και του είπαμε τότε» συνεχίζουν στο σκεπτικό τους: «Αξιοποίησε τους 220 βουλευτές που έχεις και σε στηρίζουν εδώ, αξιοποίησε την κοινωνική συναίνεση που έχει εξασφαλιστεί από τους κοινωνικούς εταίρους, φτιάξε μια ισχυρή διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης, για να βελτιώσεις ή και ν’ αλλάξεις τους βαρύτατους όρους αυτής της συμφωνίας». Αλλά, λένε, ο πρωθυπουργός δεν τους άκουσε. «Γύρισε την πλάτη και στους 220 βουλευτές και στην εθνική συνεννόηση που πετύχαμε, και στην κοινωνική συναίνεση που εξασφάλισε, γιατί; Για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του τοπίο, για μικροκομματικά οφέλη, για να πάρει σε εκλογές και να ξεκαθαρίσει τα δικά του θέματα».

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΝ ΟΨΕΙ

Στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το Grexit «είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας» και, επιπλέον, δεν αποκλείεται η χώρα να γνωρίσει νέες κοινωνικές εντάσεις. «Είναι απολύτως υπεύθυνος ο κ. Τσίπρας προσωπικά και η κυβέρνησή του και για τα δύο. Και θέλω να τονίσω πόσο επικίνδυνα είναι και τα δύο μέσα σε αυτό το κλίμα με τον ISIS απέναντι, με την ισλαμική τρομοκρατία και με την κατάσταση τη συνολική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» επισήμανε σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, εισάγοντας και τις διαστάσεις του προσφυγικού και της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τη θέση του για εθνική συνεννόηση, για εθνική ενότητα, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για εθνικό σχέδιο. «Δεν θα λύσουμε τα ζητήματα της χώρας με αδύναμες κυβερνήσεις και σενάρια συνωμοσίας» απαντούν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη στην κυβερνητική θέση ότι κάποιοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησης.

«Δεν είμαστε ούτε δεκανίκι, ούτε ρεζέρβα κανενός»

«Η λύση για τη χώρα ήταν και παραμένει ένα εθνικό σχέδιο και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας» τόνισε, μιλώντας στο Mega, η Φώφη Γεννηματά. Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε δεκανίκι ούτε ρεζέρβα κανενός. Ή υπάρχει εθνικό σχέδιο και το υπηρετούμε όλοι μαζί, ή διαφορετικά εμείς δεν πάμε να γίνουμε κανενός το μπαστουνάκι επειδή του έσπασε το προηγούμενο». «Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε συνυπεύθυνοι σ’ αυτό που παρακολουθούμε σήμερα και μετά από λίγους μήνες να βρεθούμε σ’ ένα νέο αδιέξοδο» επισήμανε.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα χρειαστεί βοήθεια γιατί, όπως λένε, «η δημαγωγία και ο λαϊκισμός και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Και σιγά σιγά αρχίζουν οι Έλληνες και αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματικότητα, η οποία πλέον πραγματικότητα τους αγγίζει, αγγίζει όλο και περισσότερα σπίτια, αγγίζει σκληρά τη μεσαία τάξη και οι απελπισμένοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική». Πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει δει τα αδιέξοδα και σύντομα θα κάνει τις κινήσεις του. Αρχικά αλλάζοντας το κυβερνητικό σχήμα και στη συνέχεια τον… κυβερνητικό εταίρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.