Ειδησεογραφικό site

Σκληρό μπρα ντε φερ με ηττημένο το ΠΑΣΟΚ – Το μετέωρο βήμα του Γιώργου και το αδιέξοδο του Βαγγέλη

91

Του Γιώργου Γερόπουλου

Ο κύβος ερρίφθη και ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το βήμα της ευθείας αμφισβήτησης της στρατηγικής του Ευαγγέλου Βενιζέλου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον. Η φράση του «θα κάνω τα πάντα για το μέλλον της παράταξης», που αναφέρει συχνά σε συνεργάτες και συνομιλητές του, καταδεικνύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έτοιμος για όλα. Ωστόσο το τι θα πράξει, αφού θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Παράταξης, ούτε ο ίδιος γνωρίζει, καθώς το επόμενο βήμα στην πολιτική σκακιέρα εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Όλα τα σενάρια είναι προς εξέταση στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, με όλες τις παραμέτρους ανοιχτές, αν και η πρό(σ)κληση του Ευ. Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα μάλλον τον αιφνιδίασε, ενώ η φωτογραφία των δύο αντρών, με την οποία ο κ. Παπανδρέου έμπαινε στο κάδρο των επιλογών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πίεσε τα πράγματα περισσότερο από όσο ανέμεναν και οι δύο πλευρές.

Όσο και εάν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διατείνονται ότι όλες οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου βασίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δεν μπορούν να κρύψουν τον αιφνιδιασμό τους από την τελική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού. Η πίεση που του άσκησε ο κ. Βενιζέλος είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και υποστηρίζει ότι «απέτυχε παταγωδώς η τακτική Βενιζέλου».

 ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

Με την επιστολή του ο κ. Παπανδρέου αποφόρτισε τον κλοιό των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα από έναν ευρύ κύκλο στελεχών, τα οποία τον επισκέπτονταν στο γραφείο του στο ΙΑΠ στην Πειραιώς. Την πόρτα του Ιδρύματος έχουν περάσει πολλά στελέχη, καθώς και αρκετοί βουλευτές που στηρίζουν τις επιλογές του, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σαχινίδης, Κεδίκογλου, Μωραΐτης, Σηφουνάκης, ο φιλικά προσκείμενος κ. Τριαντάφυλλος, αλλά και ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος, αν και διαπραγματεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντα τείνει ευήκοον ους στον πρώην πρόεδρο–, οι Παντελής Οικονόμου, Μ. Όθωνας, Α. Κατσιφάρας και συνδικαλιστικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, οι οποίοι έχουν διακριτή πορεία εκτός γραμμής Βενιζέλου. Επιπροσθέτως ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνία με τους Χρ. Αηδόνη, Μ. Παπαϊωάννου, Χ. Καστανίδη και Π. Μπεγλίτη. Επίσης λέγεται ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Ρέππα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χώρος για την όλη προσπάθεια υπάρχει και για την Άννα Διαμαντοπούλου.

Στον κύκλο των υποστηρικτών περιλαμβάνονται οι ομάδες Alfabeta του κ. Παπαχατζή, παλιού θαμώνα του Μαξίμου, το ΜΠΡΟΣΤΑ του κ. Χατζόπουλου, πρώην λογογράφου του κ. Παπανδρέου, και οι μουτζαχεντίν νεολαίοι του παπανδρεϊσμού του ΠΑΜΕ με το γνωστό σύνθημα του 2009, υπό το νεαρό κ. Παραστατίδη, με το blog «epikairo.gr».

 ΟΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ

Στο παρασκήνιο ωστόσο σοβεί μια διαμάχη για την ταχύτητα του βηματισμού του κ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να χωρίζεται το στενό επιτελείο του στους πραγματιστές και τους πιο σκληρούς και βιαστικούς για το επόμενο καθοριστικό βήμα. Σταθερά στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και παλιός του φίλος Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος τον ώθησε να βγει μπροστά αξιοποιώντας τις εκδηλώσεις για το Ιστορικό Αρχείο με αφορμή την 3η του Σεπτέμβρη. Στο ίδιο μήκος απόψεων και επιλογών ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Ελενόπουλος, ο οποίος ξιφουλκεί με πύρινες ανακοινώσεις εναντίον εσωκομματικών αντιπάλων, στέλνοντας μήνυμα επιστροφής στα πράγματα. Στίγμα πίεσης για γρήγορο βηματισμό εκπέμπει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, σε αντίθεση με τον Γ. Πεταλωτή, ο οποίος εμφανίστηκε λίγο αιφνιδιασμένος από την πρόσφατη επιλογή Παπανδρέου. Ο Π. Γερουλάνος στέλνει μήνυμα ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων, παίρνοντας κατά καιρούς αποστάσεις από ακραίες εκφράσεις οπαδών του παπανδρεϊσμού, όπως και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ «75»

Καταλυτικό ρόλο στην όλη υπόθεση έπαιξε η κίνηση των «75» του Μ. Καρχιμάκη, που με τη συλλογή των περίπου 4.000 υπογραφών πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού το αίτημα για έκτακτο συνέδριο έχει απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος. Περίπου 15 Νομαρχιακές Επιτροπές (Κέρκυρας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Καναδά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΝΕ Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) συμμερίζονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς και η πλειοψηφία των οργανώσεων εξωτερικού, ενώ και άλλα στελέχη, όπως πρόσφατα ο Γ. Μαγκριώτης και ο γραμματέας της Β3 Αθηνών Η. Αρβανίτης, τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

 ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ «ΜΠΕΝΙ»

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέβη τον Ρουβίκωνα εκφράζοντας την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη, κάτι το οποίο ενδεχομένως επεδίωξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιέζοντας τον πρώην πρωθυπουργό τώρα να λάβει θέση και όχι σε χρόνο πλησίον των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετρά απώλειες, αφού ο κ. Παπανδρέου με την άρνηση συμμετοχής του αμφισβητεί ευθέως την ηγεσία του, αλλά έρχεται πιο κοντά στο στόχο του να δημιουργήσει ένα καθαρό κόμμα, συντεταγμένο πλήρως στις βασικές επιλογές του.

Το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων όσον αφορά τη συγκρότηση της ΔΗΠΑΡ και την πορεία του κ. Βενιζέλου έχουν αναλάβει ο στενός συνεργάτης του, κ. Αγγελούδης, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος ασχολείται και με τα τεκταινόμενα στην κυβέρνηση, ενώ στον επικοινωνιακό τομέα ο Δ. Καρύδης και η Αλ Σάλεχ έχουν τον πρώτο λόγο. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής και του σχεδιασμού παίζει ο Κ. Πιερρακάκης, ενώ ο Λ. Κατσικαρέλης ασχολείται με το οργανωτικό παιχνίδι, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε κομματικές δυνάμεις που κατά καιρούς είχαν ταχθεί με το μέρος των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μαζί με τους εν δυνάμει συμμάχους της και συνεπικουρούμενη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διατηρεί την πολιτική αυτονομία του, διαθέτει την πλειοψηφία των βασικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και οριακά των Νομαρχιακών Επιτροπών. Έχει μεταθέσει το δίλημμα στην άλλη πλευρά και κυρίως στους βουλευτές που υποστηρίζουν τον κ. Παπανδρέου, εάν θα είναι υποψήφιοι με το σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης ή θα παραμείνουν εκτός Κοινοβουλίου. Εκτός και εάν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τη δημιουργία νέου κόμματος, και κονταροχτυπηθεί στις εκλογές με τη ΔΗΠΑΡ του κ. Βενιζέλου για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην προοδευτική παράταξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο τελευταίοι πρόεδροι του Κινήματος του Ανδρέα θα διαμοιράσουν τα ιμάτια μιας πολιτικής κληρονομιάς, που εξάντλησε το κεφάλαιό της στη μακρόχρονη άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, και θα βρουν μπροστά τους το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι, που διεκδικεί το χώρο ενός κεντρώου φιλελεύθερου προοδευτικού κόμματος.

Προς το παρόν, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια διαδικαστικού χαρακτήρα κίνηση, αφού επιδιώκει τα μέτωπα που θα ανοίξει να αφορούν τις πολιτικές του Κινήματος και την αντιπαράθεση με πλευρές της πολιτικής Σαμαρά. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αναδείξει τη δική του, όπως θεωρεί, εναλλακτική προοδευτική πρόταση.

Βενιζελικοί vs παπανδρεϊκών και τούμπαλιν

Σε αυτή την ιδιότυπη διαμάχη οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους και επιδιώκουν να πλήξουν ο ένας τον άλλον αξιοποιώντας λάθη του παρελθόντος, κυβερνητικές αβελτηρίες ή παραλείψεις και ιστορικά γεγονότα.

Η πλευρά του κ. Βενιζέλου εγκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι με την όλη στάση του και την πρότασή του για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και δημιουργεί εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη για τη χώρα στιγμή. Η πλευρά Παπανδρέου ανταπαντά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστεί μέχρι το τέλος τις υποχρεώσεις του ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξει την κυβερνητική σταθερότητα και θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και υπενθυμίζουν τι έγινε τον Οκτώβριο του 2011 με την αποχώρηση ή κατ’ άλλους πτώση του κ. Παπανδρέου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει στις ψηφοφορίες στη Βουλή για νέα επώδυνα μέτρα, αφού εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ότι η στρατηγική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά είναι λανθασμένη. Το πιο πιθανό είναι να ψηφίσει και αυτός όπως και οι βουλευτές που τον ακολουθούν, αφού δεν μπορούν να πράξουν αυτά για τα οποία κατηγορούν τους αντιπάλους τους (βλέπε ΝΔ επί εποχής αντιπολίτευσης).

 ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Κατηγορεί ο πρώην πρωθυπουργός την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν έχει θέσει στην κρίση της βάσης το όλο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης και μάλιστα ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του προ(σ)καλούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δημοσιοποιήσει την απόφαση του Συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτίθεται και υποστηρίζει ότι σε πλείστες συνεδριάσεις των οργάνων έχει συζητηθεί το θέμα, όπως και αυτό του έκτακτου συνεδρίου, έχουν ληφθεί αποφάσεις, μόνο που ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε χαρακτηριστικά, απουσίαζε από όλα σχεδόν τα όργανα και δεν φρόντισε ποτέ να εκφράσει εντός κόμματος τις απόψεις του. Εσφαλμένα, ανταπαντά το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αφού από την εποχή της Ελιάς ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει σαφείς αποστάσεις και κυρίως εγκαλεί την ηγεσία για την απουσία της κοινωνικής βάσης από όλες τις διαδικασίες.

Πρόθεση ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών χρεώνουν στην πλευρά Παπανδρέου οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου και αναφέρουν ως παράδειγμα το τι έχει πράξει στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν από το 2004 σε ομιλίες του η λέξη «Σοσιαλισμός» ακούστηκε 51 φορές και οι λέξεις «Δημοκρατική Παράταξη» ακούστηκαν 272 φορές,. Επίσης σημειώνουν ότι ο ίδιος το 2004 έκανε πράξη τη διεύρυνση της παράταξης με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων ακόμη και από τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά.

Εσκεμμένη παραπλάνηση, αναφέρει η πλευρά Παπανδρέου, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν διαφωνεί με το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ σε ευρύτερες δυνάμεις και την πολιτική έκφραση της ευρύτερης παράταξης, αλλά με τη διαδικασία, καθώς η όλη επιχείρηση μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ γίνεται χωρίς συμμετοχή της βάσης του Κινήματος. Γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζουν, προτείνει τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού, έκτακτου συνεδρίου για όλα και για όλους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ

Για το επίδικο αντικείμενο της εκλογής ηγεσίας, η μεν Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί διά της πλαγίας οδού να πάρει εκδίκηση διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος, η δε πλευρά Παπανδρέου ανταπαντά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι «δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα» και θέση, παρά μόνο να προσφέρει στην ανάσταση του Κινήματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτείνει μια άλλη στρατηγική για τη χώρα και την παράταξη, αφού στηρίζει και πρώτος έβαλε στο κάδρο των κυβερνητικών ευθυνών τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, βροντοφωνάζει στα εσωκομματικά πηγαδάκια η Χαριλάου Τρικούπη. Οι παπανδρεϊκοί κατηγορούν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους ότι αυτοί αμνήστευσαν τον Σαμαρά για τον ανέξοδο αντιμνημονιακό αγώνα του, και προσθέτουν με νόημα ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει περιγράψει λεπτομερώς την εναλλακτική προοδευτική στρατηγική και έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Το νήμα της αντιπαράθεσης των δύο προέδρων του Κινήματος θα αρχίσει πραγματικά να ξετυλίγεται μόνο εάν ο καθένας με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που τον βαρύνει απαντήσει στο ερώτημα: Τι έγινε και τι έφταιξε και η χώρα οδηγήθηκε σιδηροδέσμια στην πιο σκοτεινή εποχή μετά τη Μεταπολίτευση και πώς και γιατί διασύρθηκε διεθνώς τον Οκτώβριο του 2011 και έπεσε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση;

Διχασμός και στους βουλευτές

Άρχισαν τα όργανα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς επτά βουλευτές με κοινή δήλωσή τους στέλνουν μήνυμα ενότητας και υπέρβασης των παλιών αντιθέσεων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την κίνηση Παπανδρέου. Οι Ιωάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Ιωάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόγκας, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας υπογραμμίζουν: «Στη φάση αυτή και με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε όλοι και ιδίως όσοι είχαν την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη». Και θυμίζουν τα λόγια του Ανδρέα ότι «στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά δεν λένε λέξη για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, απορρίπτοντας την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

«Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός και τώρα που στο ΠΑΣΟΚ βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια των δύο προέδρων, οι επίδοξοι διάδοχοι είτε σιωπούν, είτε οργανώνονται κρυφίως για την επόμενη ημέρα. Και όπως είπε κάποιος γνωστός και μη εξαιρετέος στο Κίνημα, κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε καμιά δεκαριά πρωθυπουργίσιμους, σήμερα διαθέτει πολλούς αρχηγήσιμους.

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ διατηρεί υψηλή δημοτικότητα, σύμφωνα με τις μετρήσεις δημοφιλίας στη Β’ Αθηνών έρχεται πρώτη από πλευράς στελεχών του ΠΑΣΟΚ και φέρει ένα βαρύ όνομα-κληρονομιά που της δίνει αυτομάτως τη δυνατότητα να έχει φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, όσο και εάν αυτή φαντάζει σκοτεινή μετά από εκλογική συντριβή.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ της κ. Γεννηματά έπεσε στο τραπέζι της διαδοχής ως η πιο πρόσφορη λύση για την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ μετά την κάθετη διαφωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου. Ο γνωστός Μ. Κασσής έτρεξε πρώτος να το βγάλει στην πολιτική γύρα, κάτι το οποίο δεν κάνει πρώτη φορά.

Η ΙΔΙΑ ΕΔΩ και μεγάλο διάστημα σιωπά και με εύσχημο τρόπο, χωρίς να αμφισβητεί ευθέως το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απέχει από τις διαδικασίες της Δημοκρατικής Παράταξης. Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι πρόκειται άμεσα να παρέμβει στη διαμάχη των δύο γερόλυκων του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ είναι αφενός μεν η υπέρβαση της αντιπαράθεσης στο όνομα της ενότητας, αφετέρου δε να καταγράψει πρώτη υποθήκες ως μια εναλλακτική διάδοχη ηγετική κατάσταση. Αναμένεται να μιλήσει για το ανούσιο της σύγκρουσης, αφού, όπως αναφέρει πολύ συχνά, δεν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία και δεν αφορά τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, ενώ θα πάρει διακριτικές αποστάσεις και από επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά.

ΚΑΠΟΙΟΙ λένε ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά της, προκειμένου να μη φθαρεί, άλλοι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι κινείται στη λεπτή γραμμή διατήρησης της ενότητας στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ίδια εκτιμά ότι βοηθά στη διατήρηση ενός κλίματος στοιχειώδους ενότητας στην κοινωνική βάση της παράταξης, πιστεύοντας ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΠΑΡ.

ΩΣΤΟΣΟ προετοιμάζεται κάνοντας συνεχείς επαφές με στελέχη της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κρατήσει ζεστή την παλιά γεννηματική… μαγιά στον εναπομείναντα κομματικό μηχανισμό. Εξάλλου διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία των Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Τσούρα και Κ. Γείτονα, ενώ κατά καιρούς στέκεται δίπλα στον Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο τελευταίος έχει οικοδομήσει το ρόλο του γεφυροποιού και του ενδιάμεσου κρίκου με πολλή μαεστρία. Το δικαιούται, αφού είναι ο μακροβιότερος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και, όπως λένε, έχει δικαίωμα να ενδιαφέρεται για το μέλλον της Κινήματος.

ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ όλες οι παρεμβάσεις του Σκανδαλίδη κινούνται στην αναζήτηση εσωκομματικών συμβιβασμών, ενώ διεκδικεί ρόλο ηγετικό και καθοριστικό στις εξελίξεις. Με συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία ο πρώην γραμματέας ανέλαβε να φέρει ένα βήμα πιο κοντά τους δύο μονομάχους, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, πείθοντάς τους να βρεθούν και να τα πουν, όπως κάνουν οι περισσότεροι στον πολιτισμένο κόσμο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, έπεισε τον κ. Βενιζέλο για το αναγκαίο της συνάντησης, καθώς και το ότι την πρωτοβουλία την αναλαμβάνουν οι πρόεδροι. Πήγε και είδε και τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για το θετικό αποτέλεσμα της πολυθρύλητης επαφής του νυν με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ, όπως είπε στον Βενιζέλο, θετικά μηνύματα και γι’ αυτό ο Χρ. Πρωτόπαπας εκ μέρους του κ. Βενιζέλου φίξαρε το ραντεβού με το γραφείο του κ. Παπανδρέου. Μπήκε στο κάδρο και ο Σημίτης, για λόγους κυρίως αβροφροσύνης, αλλά και για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι τώρα τελευταία παίρνει αποστάσεις από τις επιλογές Βενιζέλου.

ΠΑΝΤΩΣ, το περιβόητο ραντεβού Βενιζέλου-Παπανδρέου κατέληξε σε ναυάγιο και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο κενό ανάμεσα στις δύο βάρκες που άνοιξαν στο κόμμα. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη χρεώνει στον κ. Σκανδαλίδη τη λανθασμένη κίνηση και το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου μειδιά με τη βιασύνη, όπως αναφέρει, του πρώην γραμματέα να καταστεί ο γεφυροποιός του Κινήματος.

ΟΜΩΣ ο Κώστας είναι πονηρός, όπως λέει παραφραζόμενο το γνωστό άσμα, και είναι από τους πρώτους που έχει ρίξει γέφυρες στην Κουμουνδούρου. Κάποιοι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ασφυκτιούν στο ενδεχόμενο συμμαχίας με τον «ψεκασμένο» Καμμένο, προσβλέπουν στην εσωκομματική αλλαγή στη Χαριλάου Τρικούπη, άσε που προσδοκούν ακόμη και σε κόμμα Παπανδρέου. Μάλιστα, ολίγοι πλην εκλεκτοί σύμβουλοι του πρώην πρωθυπουργού σήμερα εντρυφούν στην αυλή του Τσίπρα.

ΟΙ ΚΑΚΕΣ γλώσσες που κελαηδούν πολύ σιγοψιθυρίζουν ότι και επιχειρηματικοί παράγοντες αναζητούν μαξιλάρι μετάβασης στη συριζαίικη εξουσία και μέσω ενός παπανδρεϊκού άρματος. Ωστόσο, τα λεγόμενά τους ελέγχονται, αφού το επόμενο διάστημα στη χώρα θα παιχτούν πολλά «λεφτά».

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

Μετά τις εκλογές και με τις δημοσκοπικές προβλέψεις οι περισσότεροι αρχηγήσιμοι θα τον ζηλεύουν, αφού η ευρωβουλευτική έδρα θα φαντάζει σωσίβια λέμβος στον τυφώνα της συντριβής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νεαρότερος σε ηλικία γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, παλιός εκσυγχρονιστής, αν και πουλέν παλιότερα του Βενιζέλου, έχει χαράξει αυτόνομη πορεία και κινείται προσεκτικά. Δεν εμπλέκεται στην αντιπαράθεση μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών και δεν ξεχνά ότι γνωστά στελέχη του περιβάλλοντος του νυν προέδρου τον χτύπησαν αλύπητα όταν μπήκε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, ζητώντας του να παραιτηθεί από το κομματικό πόστο. Τότε δεν μίλησε, αφού ήξερε ότι η επιλογή της παραμονής του και στη Χαριλάου Τρικούπη έγινε προς χάριν του Βαγγέλη, αφού μια εκ νέου εκλογή γραμματέα θα πυροδοτούσε αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο κόμμα δεν παίρνει θέση, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οικοδομεί το δικό του πολιτικό προφίλ και χτίζει γέφυρες με τα νεαρά στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ έχει σηκώσει αρκετές φορές πρώτος τη σημαία της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.