Ειδησεογραφικό site

«Σκιές» υποκλοπής στο κινητό του Π. Σκουρλέτη

48

«Η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνό σας. Αυτό όμως μπορεί να το έπραξε κάποιος ιδιώτης με ιδιόκτητο σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων». Αυτή φέρεται ότι είναι η «απάντηση» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ύστερα από πολυήμερη διερεύνηση της υπόθεσης στις καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος στις 21 Ιουνίου 2014 είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον φάκελο που σχημάτισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται και καταθέσεις των στελεχών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αλλά και τεχνικών ότι «οι ενδείξεις που θεώρησε ο κ. Σκουρλέτης ως δείγμα τυχόν υποκλοπής των συνομιλιών του προέρχονται από συνήθη προβλήματα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

Ερευνα με εισαγγελική παραγγελία

Σε διαδοχικές συνεντεύξεις του τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «στο τέλος της ομιλίας μου, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έκανα συγκεκριμένη αναφορά ότι το τελευταίο διάστημα και την περίοδο των ευρωεκλογών είχα τεράστια δυσκολία επικοινωνίας… Επεφτε η γραμμή σε συγκεκριμένες περιοχές και στα δύο τηλέφωνά μου, στα γραφεία μας και στο σπίτι μου, μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δημοσιογράφους. Σήμα υπάρχει, δεν πέφτει η γραμμή, παύω να ακούω τον συνομιλητή μου. Είναι ενδείξεις συνακρόασης αυτές. Θέλω αξιόπιστες απαντήσεις για το τι γίνεται στο θέμα των παρακολουθήσεων… Υπάρχει αδυναμία από την κυβέρνηση να εξηγήσει ποιος χρησιμοποιεί και υπό ποιες συνθήκες τις συσκευές παρακολούθησης, τα λεγόμενα «βαλιτσάκια»».

Οι αναφορές του κ. Σκουρλέτη είχαν τότε συνέχεια αποκαλύψεων για δίκτυο παρακολουθήσεων της NSA αλλά και άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει όσα στοιχεία έχει αναφορικά με τις καταγγελίες του ότι παρακολουθούν τις συνομιλίες του.

Για την υπόθεση αυτή λοιπόν διατάχθηκε έρευνα – κατόπιν και εισαγγελικής παραγγελίας – την οποία ανέλαβε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή της ΑΔΑΕ. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ζητήθηκαν στοιχεία από τις καταγραφές των δύο συστημάτων νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής (στεγάζονται και τα δύο σε γειτονικούς χώρους στον 15ο όροφο του κτιρίου στη λεωφόρο Κατεχάκη).

Στα στοιχεία αυτά που συμπεριελήφθησαν στον φάκελο σημειώνεται ότι πουθενά δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη, βούλευμα δικαστικού συμβουλίου ή καταγραφή στο σύστημα επισυνδέσεων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που να αφορά το τηλέφωνο του κ. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση και τα επίσημα στοιχεία, ουδέποτε υπήρξε «ένταξη» του τηλεφώνου του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στα δύο προηγμένα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία είναι φορητές μονάδες παρακολούθησης κινητών που βρίσκονται κοντά στη συσκευή υποκλοπών. Τα σχετικά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης διασταυρώθηκαν και από στοιχεία της ΑΔΑΕ.

Ολα ανοιχτά, λένε οι ειδικοί

Η έρευνα επεκτάθηκε και στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία ανήκε το κινητό του κ. Σκουρλέτη όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να υπήρξε εκεί «παραβίαση» του συστήματος νομίμων συνακροάσεων – σε επισύνδεση με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ – ή κάποιο δείγμα υποκλοπών στην επονομαζόμενη «κυψέλη» τηλεφωνικών επικοινωνιών του συγκεκριμένου τηλεφώνου. Χωρίς και πάλι οποιοδήποτε εύρημα.

Στη συνέχεια στον φάκελο περιλαμβάνονται καταθέσεις ειδικών οι οποίοι αναλύουν τα δείγματα «συνακρόασης» που περιέγραψε ο κ. Σκουρλέτης και τα οποία αποδίδονται σε πρόσκαιρες «τρύπες» και κενά σύνδεσης του δικτύου τηλεφωνίας και σε άλλα τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της υπόθεσης, «δεν μπορεί να αποκλεισθεί το τηλέφωνο του κ. Σκουρλέτη να παρακολουθείτο από βαλιτσάκι υποκλοπών που βρίσκεται παρανόμως στη διάθεση ιδιωτών».

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.