Ειδησεογραφικό site

Πέντε ώρες συζητούσαν τα μέτρα στο Μαξίμου!

53

Την ώρα που συγκλίνουσες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και οι δηλώσεις των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερμηνεύονται ως τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, στην Αθήνα εξακολουθούν να μιλούν για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας επί τη βάση της ελληνικής πρότασης.

Έτσι, κυβερνητική πηγή έλεγε το μεσημέρι της Παρασκευής: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δεν μας έχει δοθεί τίποτα».

Και προσέθετε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε να μας φωνάξουν να κάνουμε τη συμφωνία ακόμα και σήμερα» (σ.σ. εννοώντας συμφωνία, με βάση και αυτά που λέει η Αθήνα).

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Αρχικώς συνεδρίασε η λεγόμενη πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γιώργου Σταθάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη σύσκεψη αποχώρησε αρχικώς ο κ. Φλαμπουράρης και στη συνέχεια και ο κ. Βαρουφάκης. Στη συνέχεια, στο πρωθυπουργικό γραφείο προσήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μετείχε στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Κυβέρνηση: Οι δανειστές επιμένουν σε πολύ σκληρές θέσεις

Κυβερνητική πηγή είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δανειστές «επιμένουν σε πολύ σκληρές θέσεις», δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Με άτυπη ενημέρωση, δε, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει τι λέει τώρα για τη διαπραγμάτευση. Αναφέρει λοιπόν:

«1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Bloomberg: Τελεσίγραφο 24 ωρών

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διπλωματικές αβρότητες εξαφανίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε δύο ευρωπαϊκές πηγές, στην Ελλάδα επιδόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές των δανειστών ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit.

Αξιόπιστη ελληνική πρόταση, με ισοδύναμα, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία ως προς τις περικοπές του ΕΚΑΣ και του ΦΠΑ στο ρεύμα, απαιτεί η Κομισιόν από την κυβέρνηση μεχρι σήμερα το απόγευμα.

Όπως τονίζει ανώτερη πηγή της ΕΕ στο protothema.gr «περιμένουμε τις ελληνικές αντιπροτάσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα στις 18:00». «Η ίδια η κυβέρνηση εξάλλου δεσμεύτηκε να πράξει κάτι τέτοιο δια του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν κατά τη χθεσινή διμερή τους συνάντηση» όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η υπομονή και ανοχή των θεσμών είναι σε οριακό σημείο και πως «θα πρέπει όλα να κινηθούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που η Ελλάδα έχε αποδεχθεί». «Περιμενουμε, όμως δεν θα περιμενουμε για πάντα» αναφέρει αρμόδια πηγή της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως «η φυγή του ΔΝΤ επικυρώνει απλά το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει».

Δεν έρχεται Αθήνα το Brussels Group

Σημειώνεται, τέλος, ότι προϊόν επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι καταφθάνουν απόψε τα μέλη της «ομάδας Βρυξελλών» (Brussels Group), με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Τα σχόλια είναι κλειστά.