Ειδησεογραφικό site

Σκηνικό αμφισβήτησης από τους «βαρόνους» της ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά

30

Κινήσεις αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά προαλείφονται στον απόηχο του δείπνου των κορυφαίων της ΝΔ στην Αθηναϊδα, καθώς οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι ραγδαίες και υπό αυτό το πρίσμα, η θέση του Αντώνη Σαμαρά ιδιαίτερα δύσκολη πλέον.

Η συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ, η πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια που οι βουλευτές θα πάρουν το λόγο σε μια τέτοια συνεδρίαση, αναμένεται να είναι επεισοδιακή. Το γεγονός μάλιστα πως γίνεται κεκλεισμένων των θυρών προσθέτει σε αυτό, καθώς πολλοί ετοιμάζονται να ξεσπαθώσουν εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.

Η κοινή εκτίμηση που γίνεται είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε λίγο έως πολύ και το δείπνο στην Αθηναϊδα, μετά από πρόσκληση της Μαριέττας Γιαννάκου  η οποία ανέλαβε μετά από πολύ καιρό να παίξει το ρόλο της γεφυροποιού. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, το γεύμα αυτό είχε έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό: αν ήθελαν να κρατηθεί μυστικό, θα συναντιόντουσαν σε κάποιο σπίτι. Αντίθετα, επέλεξαν έναν δημόσιο χώρο, ώστε να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ πως τα κορυφαία στελέχη έχουν ήδη δρομολογήσει την επόμενη μέρα.

Η συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ αναμένεται υπό αυτό το πρίσμα να είναι θυελλώδης, ενώ είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση να τεθεί θέμα ηγεσίας. Πώς; Ο ένας μετά τον άλλο οι βαρόνοι της παράταξης θα πάρουν το λόγο και θα ζητήσουν από τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του για την καθαρή πολιτική ήττα της ΝΔ, ζητώντας του να ξεκινήσει τις όλες τις διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος. Σε αυτές τις διαδικασίες περιλαμβάνεται φυσικά και η ηγεσία.

Η κοινή διαπίστωση πως ο Αντώνης Σαμαράς «βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων» (όπως το θέτει στέλεχος της ΝΔ), οδηγεί σε επιτάχυνση των εξελίξεων. Μάλιστα, κοινωνός των όλων κινήσεων έχει καταστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως δεν έχει λάβει ακόμα θέση, καθώς παρακολουθεί πρωτίστως το τι μέλλει γενέσθαι με τη χώρα και βρίσκεται ως εκ τούτου σε αναμονή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περισσότερα στελέχη του τραπεζιού συμφώνησαν πως είναι επιτακτικό πλέον να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος, αν και υπήρχαν επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις. Επί παραδείγματι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να ήταν πιο επιθετική και να ήταν κάθετη αναφορικά με το να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, ξεκαθαρίζοντας όμως πως η ίδια δεν ενδιαφέρεται για το ρόλο αυτό. Αντίθετα, ο κύριος Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν της γνώμης πως πρέπει οι βουλευτές «να ταράξουμε την ηγεσία στην εσωκομματική δημοκρατία» και να υπάρξει μια ακολουθία κινήσεων, η οποία θα καταλήξει σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο λαμβάνει χώρα ένα μήνα από την προκήρυξή του, οπότε και οι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν για την πορεία του κόμματος.

Από το δείπνο έχει προκύψει πως ο κύριος Μητσοτάκης θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ανέλαβε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μάλιστα, ο ίδιος απαντώντας σε σχετικές βολές της Όλγας Κεφαλογιάννη, ξεκαθάρισε πως ανέλαβε μεν τη θέση, πλην όμως δεν απεμπόλησε ποτέ την ανεξαρτησία του, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, όταν και αποδόμησε το επιχείρημα της αριστερής παρένθεσης που με ζέση καλλιεργούσε το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως τις πρώτες μέρες μετά τις κάλπες.

Αξίζει να θυμίσουμε πως στο δείπνο δεν κλήθηκαν ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης ούτε ο Μάκης Βορίδης, με τον τελευταίο ειδικά να αποτελεί για τους περισσότερους συνδαιτυμόνες persona non grata.

Όλων τούτων δοθέντων, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ευθείες κινήσεις αμφισβήτησης από τους κορυφαίους του κόμματος και της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, με αποτέλεσμα τόσο η συνεδρίαση της ΚΟ όσο και η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα να έχουν πλέον οριακό χαρακτήρα.

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.