Ειδησεογραφικό site

“Σκανάρουν” τα τεχνικά κλιμάκια τα στοιχεία του ’14-Σε διακοπές η τρόικα ενόψει της προεδρικής εκλογής

32

Μετατίθεται για το νέο έτος η επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα μετά το «πράσινο φως» για δίμηνη παράταση του μνημονίου αλλά και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων που πυροδότησε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) βρίσκονται ήδη από την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μετά την «εντολή» που έδωσε το Eurogroup της Δευτέρας ώστε να προετοιμάσουν μια (απίθανη ως τον Ιανουάριο) επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Οι πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο την προκήρυξης πρόωρων εκλογών μεταθέτουν το όποιο ενδεχόμενο επιστροφής της «κανονικής» τρόικας στο νέο έτος.

Για λίγες ημέρες ακόμη η τεχνική ομάδα έλεγχου των δημοσιονομικών (fiscal team) θα «σκανάρει» στο ΓΛΚ τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014 και τις προοπτικές για τους πρώτους μήνες του 2015 ώστε να επικαιροποιήσει τους αριθμούς που θα έχουν στη διάθεσή τους Βρυξέλλες (ΕΕ), Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ).

Η αποτύπωση δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να «γεφυρωθεί» σε αυτό επίπεδο η διαφορά των εκτιμήσεων των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή την Κυριακή, η τρόικα ζητάει πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη των δανειστών λένε στο vima.gr ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καλύψει ούτε τη μισή απόσταση που τη χωρίζει από τις δικές τους εκτιμήσεις.

Παρά λοιπόν τη παρουσία των τεχνικών αποστολών, η τρόικα σε επίπεδο στελεχών τα οποία εισηγούνται σοβαρές αποφάσεις βρίσκεται ήδη σε κλίμα διακοπών Χριστουγέννων αλλά και αναμονής για τις πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.