Ειδησεογραφικό site

Σκάνδαλο Siemens: Εμπόδια στην έναρξη της δίκης που ξεκινάει 10 χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις

42

 

Δέκα χρόνια  από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens, αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει -θεωρητικά- η δίκη στο Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων Αθηνών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ακόμη μια φορά, δεν έχει λάβει καμία πρόνοια έτσι ώστε  η δίκη για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα, να μπορεί να διεξαχθεί και να μην οδηγηθεί  -με την έναρξή της-  σε διακοπή, για  καθαρά πρακτικούς λόγους (μικρή αίθουσα), αλλά και για δικονομικούς λόγους που ήδη έχουν τεθεί από τους Γερμανούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν με την έναρξη της δίκης και εκθέτουν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, είναι κατ’ αρχάς ότι η  δικαστική  αίθουσα είναι πολύ μικρή για να χωρέσουν οι 64 κατηγορούμενοι και οι 150 και πλέον συνήγοροι τους.

Ακόμη, οι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι  δεν  έχουν λάβει σε μετάφραση το παραπεμπτικό βούλευμα των  4.592 σελίδων, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει διαθέσει το κονδύλι των 90.000 ευρώ, περίπου, που απαιτείται για την μετάφρασή του.

Η παράλειψη αυτή  του υπουργείου Δικαιοσύνης, την οποία ορισμένοι συνήγοροι εκ των κατηγορουμένων δεν την θεωρούν  τυχαία, μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα την όλη διαδικασία ή να αναγκάσει το δικαστήριο να διαχωρίσει  την υπόθεση, έτσι ώστε οι Γερμανοί να δικαστούν αργότερα.

Η ακυρότητα της διαδικασίας λόγω της μη μετάφρασης του βουλεύματος προκύπτει αυτόματα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο. Η οδηγία αυτή θεωρεί αναγκαία τη  μετάφραση   βασικών  έγγραφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι συνιστά αυτοτελή λόγο αναίρεσης ή μη μετάφραση βασικών    εγγράφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου.

Πέρα από την αδιαφορία της κρατικής μηχανής ως προς την διεξαγωγή της δίκης, για να αποκαλυφθούν οι πολυδαίδαλες διαδρομές που ακολούθησαν τα  «μαύρα» ταμεία  του γερμανικού κολοσσού, θα  καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 64 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Το παραπεμπτικό βούλευμα  οδήγησε στο ακροατήριο   64 κατηγορούμενους προκειμένου να δικαστούν για τη «σύμβαση 8002» που αφορούσε την  ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Μεταξύ άλλων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οι Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης και  Θόδωρος Τσουκάτος.

Ο τελευταίος, ο οποίος ήταν ο άλλοτε  ισχυρός «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, φέρεται ότι λειτούργησε ως γέφυρα στη διαδρομή των μαύρων χρημάτων και συγκεκριμένα δύο εμβασμάτων ύψους 1 εκατ. γερμανικών μάρκων.

Ακόμη, θα δικαστούν 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής  Siemens, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.

Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία καθώς και συνεργεία στις πράξεις αυτές.
Αντίθετα, στο ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι, καθώς και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής.

Ακόμη, από όλες τις κατηγορίες  απαλλάχθηκαν τα παιδιά του   Χρήστου Καραβέλα, Σάλινα, Αλεξια και Φοίβη.

Εξάλλου, με το σχετικό βούλευμα διατηρούνται τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των, Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλα και του τραπεζίτη Ζαν Κλόντ Οσβαλντ.

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική  Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του (ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ) με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, κάτι που τελικά  εξελίχθηκε στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Μετά την εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών και νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου,  το σκάνδαλο της Siemens βρίσκεται  στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η ανάκριση για το πολύκροτη υπόθεση είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και η δικογραφία-μαμούθ διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα   Γαληνό Μπρη, ο οποίος με εισήγησή του ζήτησε να δικαστούν τα 64 πρόσωπα   για την υπογραφή της «σύμβαση 8002».
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα  4 Γερμανών.

Στο μεταξύ, το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Απριλίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε αποφανθεί ότι δεν συνέτρεχε λόγος να ασκηθεί αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για το σκάνδαλο της Siemens τα 64 άτομα και έτσι απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν ασκήσει 4 εκ των 13 Γερμανών εμπλεκομένων στην επίμαχη υπόθεση.

Ειδικότερα,  από τον Άρειο Πάγο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης των Ρόλαντ Κοχ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ και Λούντβιχ Αντον Χαινεριχ Γιάσπερ.
Οι επίμαχοι τέσσερις Γερμανοί ζήτησαν για τρεις λόγους να ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη.

Ειδικότερα, υποστήριζαν ότι:

1) Το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη επαρκούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας,

2) Δεν έλαβαν γνώση της προηγηθείσας εισαγγελικής πρότασης μεταφρασμένης στη γλώσσα τους (Γερμανικά) και

3) Υπήρξε παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της μη αυτοενοχοποίησης, καθώς ελήφθησαν υπόψη καταθέσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να επέρχεται ακυρότητα της διαδικασίας.

Όμως, ο  κ. Βουρλιώτης έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεσης. Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας λόγω μη μετάφρασης της εισαγγελικής πρότασης στα Γερμανικά, καθώς είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου της οι συνήγοροι των τεσσάρων Γερμανών.

Τέλος,  ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι δεν παραβιάζεται το δεδικασμένο, όπως υποστηρίζουν οι 4 Γερμανοί και ότι το επίμαχο βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η νομοθεσία.

Οι 64 κατηγορούμενοι:

1) Πρόδρομος Μαυρίδης

2) Χρήστος Καραβέλας

3) Ηλίας Γεωργίου

4) Μιχάλης Χριστοφοράκος

5) Εμμανουήλ Σταυριανού

6) Αλέξανδρος Αθανασιάδης

7) Φόλκερ Γιουνγκ

8) Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ

9) Χαιντ Γιοχιμ Νοιμπίρκερ (αυτοκτόνησε)

10) Ρόλαντ Κοχ

11) Τόμας Γκάνσβιντ

12) Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου

13) Μάικλ Κουτσενρόιτερ

14) Ράινερ Νίντλε

15) Ράινχαρτ Σίκατσεκ

16) Ρούντολφ Βόλφγκανγκ

17) Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν

18) Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ

19) Λούντβιχ Αντον Χαινεριχ Γιάσπερ

Οι 19 παραπάνω παραπέμπονται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

20) Γιώργος Σκαρτέλης

21) Αθανάσιος Γρεβενίτης

22)Παναγιώτης Βεργής

23) Δημήτρης Κόκκινος

24) Σωτήρης Τζούμας

25) Κωνσταντίνος Γκόγκας

26) Νικόλαος Νίντος

27) Γιώργος Καραπλής

28) Νικόλας Μανασής

29) Γεώργιος Αργυρόπουλος

30) Δημήτρης Γυφτόπουλος

31) Δημήτρης Κουβάτσος

32) Γεώργιος Αυλωνίτης

33) Παναγιώτης Νικάκης.

Οι παραπάνω παραπέμπονται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

34) Μάνφρεντ Μπρίντε

35) Γεώργιος Γεργιαννάκης

36) Γεώργιος Ναούμ

37) Ευάγγελος Μαρκόπουλος

38) Σπυρίδων Ταράζης

39) Αλέξανδρος Καλουτάς

40) Πολυξένη Παλαιογιώργου

41) Παντελεήμων Καράκωστας

Οι παραπάνω παραπέμπονται για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

42) Παναγιώτα Κοκκίνου

43) Θεόδωρος Τσουκάτος

44) Ηλίας Πιταούλης

45) Γεώργιος Γενναίος

46) Φώτης Γενναίος

47) Κωνσταντίνος Βόσσος

48) Θεόδωρος Βόσσος

49) Στυλιανός Βίος

50) Σοφία Αραβοσίτα

51) Ευδοκία Μίχα

52) Παναγιώτης Παπούλιας

53) Βενετία Τερζάκη

54) Παναγιώτης Χαραμής

55) Γεώργιος Χρυστογιάννης

Οι παραπάνω παραπέμπονται για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

56) Γεώργιος Καλδής

57) Αλέξανδρος Λέτσας

58) Σταύρος Γιαννακάκης

59) Αθανάσιος Ράμμος

60) Βασίλειος Τυρογαλάς

61) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης

62) Φάνης Λυγινός

63) Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

Οι παραπάνω παραπέμπονται για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα.

64) Μάρθα Δημητριάδη – Καραβέλα

Τέλος, η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα παραπέμπεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.