Ειδησεογραφικό site

Σκάνδαλο FIFA: Οι μνηστήρες καραδοκούν, φαβορί για την προεδρία ο Πλατινί

37

Ενα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του «βασιλιά του ποδοσφαίρου» ότι παραδίδει το στέμμα του, η Ιντερπόλ εντάσσει στην λίστα με τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους παγκοσμίως έξι άνδρες με διασυνδέσεις στη FIFA και μάλιστα, δύο από αυτούς, είναι πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Στη λίστα της Ιντερπόλ μπαίνουν ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Νίκολας Λεόζ, και άλλα τέσσερα άτομα με διασυνδέσεις στη FIFA: ο Αλεχάντρο Βουρζάκο , τα αδέρφια Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις και ο Ζοσέ Μαργκίλιες.

Λίγα 24ωρα μετά την πέμπτη επανεκλογή του στην προεδρία την FIFA, o 79χρονος Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε την παραίτησή του υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που αμαυρώνει την εικόνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας με τον ίδιο να βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI και των Αμερικανών εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση.

Με τους «μνηστήρες» που περιμένουν στη γωνία διεκδικώντας τη θέση του προέδρου που χηρεύει, πρώτος και καλύτερος ο Μισέλ Πλατινί «άδειασε» τον Μπλάτερ. Ο Πλατινί θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί τον Μπλάτερ σε νέες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016. Ο Γάλλος πρώην μεγάλος άσος και πρόεδρος της UEFA καλούσε συνέχεια τον 79χρονο Ελβετό να αποχωρήσει, πριν από τις εκλογές της FIFA την περασμένη Παρασκευή,τις οποίες και κέρδισε.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό δίκτυο «ABC» αλλά και οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι ο Μπλάτερ παραιτήθηκε καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας του FBI για τη FIFA επικαλούμενο δικαστικές πηγές χωρίς να τις αποκαλύψει. Από τις πλευρά τους, οι ελβετικές αρχές επίσημα ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει έρευνα που να τον αφορά άμεσα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, μία μυστική συνάντηση, παραμονές των εκλογών στη FIFA μεταξύ του Πλατινί και του Μπλάτερ, ίσως να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

«Ζεπ, ας πιούμε ένα ουίσκι σαν δύο καλοί φίλοι», φέρεται να είπε ο Πλατινί στον Μπλάτερ. Ο ίδιος ήταν αρνητικός στην πρόταση όμως του απάντησε πως θα τον άκουγε. Ο Πλατινί του πρότεινε να διενεργήσει εκλογές και μετά να παραιτηθεί για να κρατήσει μία θέση στη FIFA, άγνωστο ποια είναι αυτή. Για τους «New York Times», ο Μπλάτερ «προσπάθησε εδώ και μέρες να πάρει τις αποστάσεις του από το σκάνδαλο», όμως το FBI ήδη διεξάγει έρευνα που αφορά τον μέχρι τώρα ισχυρό άνδρα του ποδοσφαίρου. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της αστυνομίας που δεν κατονομάζονται αλλά και πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

Πάντως, εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε στο Reuters κάθε σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 14 εκλεγμένων και εταίρων της FIFA.

«Τη στιγμή που όλος ο κόσμος προσπαθεί να σώσει το τομάρι του υπάρχει σίγουρα κάποιος που αλλάζει πρώτος γνώμη», δήλωσε μία πηγή στο δίκτυο «ABC». «Ισως να μην είμαστε σε θέση να αναποδογυρίσουμε όλη την οργάνωση, αλλά μπορεί και να μην χρειάζεται», δήλωσε άλλη πηγή που και αυτή δεν κατονομάζεται.

Υπενθυμίζεται πως, στις 27 Μαΐου η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απέδωσε κατηγορίες σε 14 αξιωματούχους της FIFA και του αθλητικού μάρκετινγκ σε μία υπόθεση που αφορά καταχρήσεις, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μπλάτερ, που εξελέγη στις 29 Μαΐου για πέμπτη θητεία πρόεδρος της FIFA, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα από 17 χρόνια στην ηγεσία της οργάνωσης. To γεγονός ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της FIFA, Ζερόμ Βαλκ- δεξί χέρι του Μπλάτερ- επέσπευσε την παραίτησή του γηραιού «βασιλιά του ποδοσφαίρου».

Για τον διεθνή Τύπο, τώρα είναι η αρχή του τέλους για τον μέχρι τώρα άφθαρτο Μπλάτερ. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου όμως, άντεξε η μπογιά του αφού ξεπέρασε ακόμα και το σκάνδαλο «Mastercard» σχετικά με τις αναθέσεις των Μουντιάλ 2018- 2022.

Τα σχόλια είναι κλειστά.