Ειδησεογραφικό site

Σε «B-» από «CC» αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Rating and Investment

46

 

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «B-» από «CC» προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I (Rating and Investment Information), διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η Ελλάδα ανακάμπτει με τη δημοσιονομική εξυγίανση να προχωρεί όπως είχε προγραμματιστεί και το πρωτογενές ισοζύγιο να καθίσταται θετικό.

«Το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει να μειώνεται μέσα σε ένα ή δύο χρόνια σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης», σημειώνει ο οίκος.

Η R&I σημειώνει πως η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί πλήγμα από τη λιτότητα και ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να επιταχύνεται θεωρεί πως η προοπτική μιας άλλης διαταραχής στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι χαμηλή.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,6% και 3% του ΑΕΠ το 2014 και το 2015 , αντίστοιχα . Όπως προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων για την αύξηση των εσόδων , η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους . Λαμβάνοντας υπόψη αυτό , σε συνδυασμό με τη μειωμένη ανησυχία για μια πιθανή οικονομική ύφεση , ο κίνδυνος η δημοσιονομική ισορροπία να αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους είναι χαμηλός», υπογραμμίζει ο οίκος.

Η Rating and Investment Information εκτιμά πως οι συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας βελτιώνονται και ότι είναι «απίθανο» η ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει πληρωμές χρέους, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ευρώ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στη χώρα.

Τέλος, σημειώνει πως αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας έχει ανακτήσει προς το παρόν τη σταθερότητα του, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα που διαμορφώθηκε σε 33% στο τέλος του 2013, συνεπάγεται πως θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος πριν ο τραπεζικός τομέας αποκαταστήσει την ικανότητά του να χορηγεί πιστώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.