Ειδησεογραφικό site

Σε τροχιά προ κρίσης το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το διεθνές αεροδρόμιο επιστρέφει στις επιδόσεις του 2007-2008

40

Επιστρέφει στην προ κρίσης εποχή το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2014 την καλύτερη επίδοση από το 2008.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του αερολιμένα, τον Οκτώβριο η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 1,4 εκατ. επιβάτες, αντί 1,1 εκατ. το 2013, επίδοση αυξημένη κατά 27,9%.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 η επιβατική κίνηση ήταν 1,1 εκατομμύρια, το 2011 1,2 εκατ, ενώ τόσο το 2010 1,3 εκατ. όσο και το 2009 1,3 εκατομμύρια. Μόνο τα 2009 και το 2008 η επιβατική κίνηση είχε ξεπεράσει τα 1,4 εκατ. ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου.

Βασικοί λόγοι αυτής της ανάκτησης είναι η εντυπωσιακή άνοδος της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού, η οποία αυξήθηκε κατά 34,8% και έφτασε σχεδόν το μισό εκατ. επιβάτες, αντί 367 χιλιάδων τον Οκτώβριο του 2013. Επίσης, αυξήθηκε η επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 24,6% και προσέγγισε το 1 εκατ. ταξιδιώτες, αντί 750 χιλιάδων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει το αεροδρόμιο, οι έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδος κατά 17%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν κατά 39%, «αντικατοπτρίζοντας την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού και εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής», όπως αναφέρει.

«Η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου αποτελεί ισχυρή ένδειξη για συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών» διαπιστώνει το «Ελ. Βενιζέλος».

Άνοδος 20% από την αρχή του έτους

Όπως αναφέρει το αεροδρόμιο, «συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 20,3%, έφτασε τα 13,10 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,2 εκατομμύρια επιβάτες».

«Τόσο οι επιβάτες εξωτερικού όσο και οι επιβάτες του εσωτερικού παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (+20,0% και +20,5% αντίστοιχα)» αναφέρει και τονίζει ότι «στη συνολική αυτή εξέλιξη της επιβατικής κίνησης συνέβαλε μία σειρά παραγόντων».

Όπως υπογραμμίζει, αυτοί είναι «η ανάκαμψη της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία», «η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 31% από την αρχή του έτους» και «η ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια του θερινού προγράμματος πτήσεων».

Αύξηση των πτήσεων κατά 18%

Στο μεταξύ, ο αριθμός των πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 18,4% και ανήλθε σε 14.070 από 11.886, «εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών κατά το θερινό πρόγραμμα πτήσεων», τονίζει το αεροδρόμιο. Μάλιστα, τόσο οι πτήσεις εξωτερικού όσο και οι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 21% και 15%, αντίστοιχα.

Συνολικά, συνεχίζει το «Ελ. Βενιζέλος», κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 133 χιλιάδες και αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 15%, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού κατά 1,7%.

«Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και τον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean) παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πτήσεων εσωτερικού, την οποία ακολούθησε η σταδιακή αντιστροφή της πτωτικής τάσης κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, αλλά και η επιστροφή σε θετικό πρόσημο που ξεκίνησε τον Ιούνιο, με τις πτήσεις εσωτερικού να σημειώνουν αύξηση για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να επιτυγχάνουν σημαντική άνοδο κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου» καταλήγει το αεροδρόμιο.

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.