Ειδησεογραφικό site

Σε συνεχείς συσκέψεις οι διοικήσεις των τραπεζών

37

Σε συνεχείς συσκέψεις οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος αποτιμούν την κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο των ΑΤΜs καθώς η συμπεριφορά των καταθετών είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσει τις αντοχές του συστήματος. Το κλειδί κρατά πάντως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα εξετάσει αύριο σε τηλεδιάσκεψη του μελών του δ.σ. τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, όπως και νωρίτερα πηγές της κεντρικής τράπεζας, δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την ΤτΕ και όπου υπάρχουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις προβλήματα αυτά αποκαθίστανται το συντομότερο.

Από χθες τα ξημερώματα πάντως καταγράφονται ουρές από πολίτες που πραγματοποιούν αναλήψεις δίνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των καταθετών, οι οποίοι και την Παρασκευή μετά από δύο μέρες ηρεμίας, απέσυραν περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα αναμείνει το σημερινό Eurogroup για να καθορίσει τη στάση της με την ομάδα των σκληροπυρηνικών υπό τον γερμανό Γενς Βάιντμαν να «ακονίζει τα νύχια» της αφού η αιφνίδια εξέλιξη του δημοψηφίσματος ενισχύει τα επιχειρήματα για σκλήρυνση της αντιμετώπισης έναντι της Ελλάδας.

Το ελληνικό πρόγραμμα και άρα η «υποχρέωση» της ΕΚΤ να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA λήγει στις 30 Ιουνίου. Το ζητούμενο είναι αν η αυριανή απόφαση του δ.σ θα δώσει διαφορετικό στίγμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο επιβολής capital controls τη Δευτέρα συναρτάται με την ψυχολογία των καταθετών, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες που συνιστούν ψυχραιμία.

Μια σειρά από σενάρια εξετάζονται όσο αφορά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, για τους οποίους δεν υπάρχει συγκεκριμένη  «συνταγή» αλλά συνήθως συνοδεύονται από τραπεζική αργία (bank holiday) ώστε να προετοιμαστεί το σύστημα. Πάντως για την επιβολή τους χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία  μετά από εισήγηση της ΤτΕ.

Στίγμα προθέσεων της ΕΚΤ θα προκύψει και από τη συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους Ευκλειδη Τσακαλώτο και Γιάννη Δραγασάκη στη Φραγκφούρτη.

Πηγή: naftemporiki

Τα σχόλια είναι κλειστά.