Ειδησεογραφικό site

Σε «σκοτεινό τούνελ» μπαίνει η οικονομία: Ανάπτυξη 0,1% αντί για 2,3% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

34

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φέτος προχώρησε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές των χωρών μελών του.

Λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών οι αναλυτές του Οργανισμού κατεβάζουν σημαντικά τον πήχη. Όπως σημειώνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%. Επίσης το 2016 ο ρυθμός θα είναι 2,3% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 3,3%.

Με αυτό το δεδομένο η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 180%, από 174,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, και το 2016 θα μειωθεί στο 178,1% από 171,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές του Οργανισμού πριν.

Επίσης οι αναλυτές του οργανισμού προβλέπουν αύξηση της ανεργίας στο 25,7% φέτος, έναντι της εκτίμησης για 25,2%. Το 2016 θα διαμορφωθεί στο 24,7% έναντι της πρώτης πρόβλεψης για 24,1%.

Προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό (3,4% φέτος και 2,8% το 2016) και ταυτόχρονα άλλη μία χρονιά αποπληθωρισμού (1,4%) την οποία θα διαδεχτεί αύξηση τιμάριθμου 0,3% το 2016.

Σημειώνεται πως οι προηγούμενες προβλέψεις του Οργανισμού είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν δηλαδή την Προεδρική εκλογή που πυροδότησε τελικά πρόωρες εκλογές στη χώρα.

oecd graph2

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως σημειώνει είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και φοροεισπρακτικό σύστημα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, ενώ θα απαιτηθεί και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για να περιοριστούν οι δαπάνες. Πάνω στο τελευταίο μάλιστα προκρίνει τον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων κάποιων επαγγελματικών ομάδων για να μειωθούν οι ανισότητες αλλά και να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία.

Επίσης καλεί να προωθηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα δημιουργήσουν πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα απ’ τη μείωση του εργασιακού κόστους απέτυχαν να ενισχύσουν τις εξαγωγές κυρίως λόγω των εμποδίων που υπάρχουν στον ανταγωνισμό και τις μεταφορές.

oecd graph

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική θα πρέπει να στοχεύουν σε μία πιο δίκαιη καταναομή του κόστους αλλά και των ωφελιών της προσαρμογής.

Οι αναλυτές του Οργανισμού επισημαίνουν επίσης πως η ανάκαμψη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί απ’ την επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και απ’ την επιτάχυνση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ως προς αυτό θα πρέπει να να βελτιωθεί επίσης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου θεωρείται κρίσιμο να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα μέσω της αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.